Een duurzaam gebouw?

Wanneer is een gebouw duurzaam of wordt een gebouw duurzaam? Een vraag die vele van ons in het huidige tijdperk bezighoud. We kennen allemaal de voorbeelden van het verduurzamen van gebouwen. Een hele tijd geleden begon dat met spouwmuur isolatie en dubbelglas. Toen nog veelal vanuit comforteisen en niet eens uit energiebesparing. Tegenwoordig kennen we allemaal de voorbeelden van energieopwekking met zonnepanelen of juist minder energie verbruiken door bijvoorbeeld toepassen van LED verlichting.

Maar zijn die zaken die we al kennen nu echt duurzaam voor de verre toekomst? Er zijn nog veel grotere kansen zijn om echt duurzaam te worden. Bekijk duurzaam daarom vanuit een ander perspectief. Bekijk het vanuit het standpunt grondstoffen en afval. Denk eens na over hoeveel grondstoffen er nodig zijn om een gebouw te kunnen maken. Hoeveel grondstoffen daarvan worden na eenmalig gebruik niet meer hergebruikt? Daarom zou het bij het verduurzamen van gebouwen steeds belangrijker moeten worden dat materialen gebruikt worden die nooit meer tot afval degraderen. Een voorbeeld daarvan is isolatiemateriaal van cellulose. Dit product is 100% circulair. Na gebruik kan het gewoon terug naar de fabriek en wordt er weer eenzelfde nieuwe isolatiemat van gemaakt. Geen afval dus. Als we met materialen gaan bouwen die geen afval meer creëren dan hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig. Immers is het gebruikte materiaal zijn eigen grondstof.

Ander voorbeeld van afval gebruiken is urine. Urine spoelen we met schoonwater, soms 'grijswater' zo weg het riool in. Maar wist u dat u met urine geld kunt verdienen? Van urine kunnen meststoffen gemaakt worden waar de planten weer van groeien. Hoe mooi is het om zowel aan het kopje koffie zelf als aan hetgeen dat overblijft, nadat het door de mens genuttigd is, te verdienen. Als we dan ook nog eens de bekertjes waar de koffie in zit van materiaal vervaardigen dat we ook weer het tafelblad van kunnen maken dan komen we langzaam bij een afvalloze wereld.

Kortom, een duurzaam gebouw begint bij de vraag 'hoe duurzaam zijn de materialen die we gebruiken? Hoe kunnen we onze afvalstroom gedurende het gebruik en na afloop zo klein mogelijk maken?' Tot slot is het devies: laat het gebouw zo min mogelijk energie verbruiken.


Richard van Bladel
STEAD Advisory

Meer weten?

Voor meer informatie over STEAD Advisory en de mogelijkheden binnen hun dienstverlening, gaat u naar de preferred supplier pagina van STEAD via deze link.