Cultuur onbenoemd, ook onbemind?

17 september

In de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag 2024 bleef cultuur onbenoemd. Zelfs in de troonrede bleef het helaas angstvallig stil als het over cultuur ging. Wat Cultuurconnectie betreft, is dit een enorm gemiste kans.

Cultuureducatie en -beoefening zijn van groot belang voor het welzijn en de ontwikkeling van mensen. Het draagt aantoonbaar bij aan maatschappelijke opgaven zoals jeugdzorg, vergrijzing, sociale isolatie en zorg. Juist nu is het tijd om de toegevoegde waarde van cultuureducatie en -beoefening te erkennen.

Op het onderwerp cultuur werkt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan nieuwe afspraken met gemeenten en provincies. De aangekondigde stapeling van maatregelen, zoals de afschaffing van het lage btw-tarief en het korten van gemeentelijke en overheidssubsidies, hebben echter grote gevolgen voor de toegankelijkheid van cultuureducatie en -beoefening. Juist deze toegankelijkheid is essentieel om iedereen de positieve effecten van cultuureducatie en -beoefening te laten ervaren. Het regeerakkoord geeft weinig inzicht in de beschikbare middelen voor cultuureducatie en -beoefening en de bestemming daarvan.

Cultuureducatie en -participatie, vorig jaar nog geprezen in de troonrede, een sector die wordt bemind door de meer dan 10.000.000 Nederlanders die genieten van hun dansschool, muziekles of toneelvereniging, een sector waar zo’n 27.000 mensen met passie in werken, een sector die zorgt voor zoveel plezier, verbinding en waarde, juist die sector verdient een duidelijke plek in beleid en begroting.

We roepen overheden, provincies en gemeenten op om de leegte in het regeerakkoord en de miljoenennota op te vullen. Investeer in een goed en toegankelijk aanbod van cultuureducatie, creëer goede mogelijkheden voor cultuurbeoefening en zorg voor een toekomstbestendige sector.