De coronacrisis en de gevolgen voor loonheffingen

3 november 2020


De impact van het coronavirus is groot, heel groot. De culturele sector wordt hard geraakt. Er worden steeds aanvullende steunmaatregelen aangekondigd. Eén van de wijzigingen betreft voor de vaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2021 een beperking.

In april 2020 is een beleidsbesluit gepubliceerd waarin de staatssecretaris van Financiën heeft goedgekeurd dat een werkgever gedurende de periode van de werking van het besluit voor het betalen van een vaste reiskostenvergoeding geen rekening hoefde te houden met een veranderd reispatroon omdat werd geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken.

Hoewel het thuiswerkadvies nu opnieuw geldt, komt deze goedkeuring per 1 januari 2021 te vervallen (op grond van de laatste versie van het zogenaamde coronabesluit). Voor thuiswerkdagen mag dan geen reiskostenvergoeding meer belastingvrij (als gerichte vrijstelling) worden verstrekt. Dat houdt in dat werkgevers vanaf 1 januari 2021 moeten bijhouden wat het reisgedrag van de werknemers is. Voor werkgevers is het van belang om alvast te inventariseren hoeveel dagen per week een werknemer naar kantoor komt vanaf 1 januari, zal er sprake zijn van vaste thuiswerkdagen die ook blijven gelden als de coronacrisis voorbij is? Met deze gegevens kunnen werkgevers alvast beoordelen of en zo op welke wijze, de vaste reiskostenvergoeding moet worden aangepast.

Over deze en andere gevolgen voor de loonheffingen in tijden van de coronacrisis heeft Mazars een handige ipagina ingericht met veelgestelde vragen: Q&A Coronacrisis en loonheffingen.
Voor vragen over maatregelen uit het steunpakket of anderszins kunt u contact opnemen met Mazars.