Branche open per 19 mei 2021 (updated)

17 mei 2021


Op dindsdagavond 11 mei 2021 is in de persconferentie van demissionair minister-president Rutte bekend gemaakt dat de versoepelingen uit stap 2 van het openingsplan in principe ingaan per woensdag 19 mei 2021.

Vandaag, maandag 17 mei 2021, is op basis van de meest recente cijfers definitief besloten dat de versoepelingen per 19 mei 2021 kunnen doorgaan. Het kabinet vindt het verantwoord om de tweede stap van het openingsplan te zetten, want het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. "Wat we in de cijfers zien is een goede daling", zegt demissionair minister De Jonge. "Het is vooral een effect van vaccinatie."

Dit betekent dat muziek- en dansscholen ook per 19 mei 2021 weer open gaan, voor lessen met maximaal twee personen en een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, met uitzondering van homogeen samengestelde groepen jonger dan 18 jaar (zie onze eerdere Nieuwsflits voor meer informatie). Met de heropening van de branche treden het protocol en de branchespecifieke aanvullende richtlijnen opnieuw in werking (zie hieronder). De versoepeling van de overige onderdelen van de cultuursector moet minstens een stap wachten, met uitzondering van een aantal buitenlocaties. 

Branche goed voorbereid
Cultuurconnectie heeft reeds verscheidene voorbereidingen getroffen voor op de voorgenomen heropening. Naast de update van het protocol (versie van 22 april 2021) en een update van de speciale microsite, zijn ook de branchespecifieke aanvullende richtlijnen met de laatste informatie van de Rijksoverheid per 14-05-2021 aangepast. De poster, die Cultuurconnectie samen met zorgverzekeraar VGZ ontwikkelde voor de heropening van de branche, kan ook bij de heropening in gebruik worden genomen.

UPDATE: Dit nieuwsbericht is op basis van nieuw vrijgekomen informatie op 17 mei 2021 bijgewerkt.

Lees ook de Nieuwsflits van 12 mei 2021...