Winnaars iktoon-Challenge 2021 bekend

30 juni 2021

De afgelopen maand stond de promotiecampagne iktoon in het teken van Open Up! Voor iedereen die actief met kunst en cultuur bezig is een aantrekkelijk en actueel thema omdat er dankzij de versoepelingen van de corona-maatregelen weer samen gespeeld, gedanst, gezongen en gemaakt kan worden. Ook de Challenge van dit jaar had als thema Open Up! Met maar liefst 170 inzendingen vanuit alle windstreken van ons land heeft Nederland zich wederom van zijn creatieve kant laten zien.

De jury, bestaande uit de winnaars van de iktoon-Challenge 2020, heeft na uitvoerige overwegingen en overleg de volgende inzendingen tot winnaars per provincie uitgeroepen:

 • De ware woordkunstenaar van Groningen
  Anna Sophie Lautenbach - Terug de wereld in
  Een dans met woorden over hoe moeilijk het is om na het summiere contact van de afgelopen periode weer door de veilige wanden van je eigen gedachten te stappen.

 • Frieslands meest veerkrachtige dichtkunstenares
  Vera Mulder - Ik / kan / het / niet / meer / voor minder
  Een verhaal vol overgave over hoe een leven met chronische pijn en vermoeidheid eruit ziet. Eerlijk en oprecht, omdat kwetsbaarheid de mooiste verhalen oplevert.

 • Het meest lieflijke en poëtische beeld van Drenthe
  Jandien Broekhuijsen - Together in gold
  De kraaienpootjes waar paardenbloemen uit lijken te groeien: een bijzonder beeld in al haar eenvoud. De jury zou dit werk graag echt in de natuur willen tegenkomen.

 • Het meest vanuit het hart geschilderde kunstwerk van Overijssel
  Nanna de Hullu - My true nature
  Na een lange periode van naar binnen gericht zijn, kijkt de persoon op het schilderij verwonderd en herboren de wereld in. Een zelfportret met een overtuigende eigen stijl.

 • Gelderlands taboedoorbreker vol power
  Tessa Hudepohl - Gerecyclede ladybug
  Kunstwerk dat het gesprek opent over seksisme, vrouw(on)veiligheid, feminisme en vrouwenpower. En dat op een duurzame manier door zelfgemaakt papier te gebruiken.

 • Flevolands schilderij dat de meeste liefde verspreidt
  Andre Broens – Need a hug
  Het verlangen naar een knuffel inspireerde om dit kleurrijke werk te maken én het virtueel (uit) te delen via sociale media.

 • Het meest humoristische werk van gerecycled materiaal uit Utrecht
  Ivo Tilanus – Uit de kom!
  Een beeldend verhaal over hoe we eindelijk weer de vrijheid vinden. Onze jury kon de grappige twist en het buiten de lijntjes durven kleuren erg waarderen.

 • Noord-Hollands meest swingende groove
  Bombito Percussion - BBBA Groove (Covid-zoom project)
  De passie spat van het scherm bij het kijken en luisteren naar deze vrolijke, enthousiaste en ritmische percussieband.

 • Zuid-Hollands krachtigste muzikale ode
  Nina Ruder – Speak Out
  Vanuit een grote bewondering voor vredevolle demonstranten maakt het ingezonden lied ‘Speak Out’ duidelijk dat protesteren altijd zin heeft, zelfs als je er niet direct effect van merkt.

 • De vetste moves van Zeeland
  Dansgroep Illusion
  Door Corona dit seizoen heeft Illusion geen enkele wedstrijd kunnen dansen. Gelukkig maakten ze van hun dans vol power een goed gefilmde video.

 • Het meest reislustige project van Noord-Brabant
  Anni van Dal – GO!
  Terwijl we nog niet mochten reizen vanwege de corona-beperkingen door Covid-19, ging deze maakster juist aan de slag met dit thema. Ze beschilderde een 20-tal koffers van bezochte landen en speelde hierbij met kleurvlakken.

 • Limburgs meest symbolische foto
  Audrey Houben – The Escape
  Een rode roos wordt langzaam zichtbaar in het smeltende ijs, de vrijheid tegemoet. Een verfijnd beeld dat raakt in haar precisie.

 • Publieksprijs
  Pascal Tan – An Eye For An Eye
  Met maar liefst 342 stemmen werd deze collage vol indringende ogen en gezichten verkozen tot publieksfavoriet. Het werk laat zien dat alle mensen als een grote familie met elkaar verbonden zijn.

Alle winnaars worden na de zomer in het zonnetje gezet met een professionele fotoshoot!

Zie ook: 'iktoon'