Fons de Poel

Dagvoorzitter, journalist, televisiemaker, columnist en Nijmegenaar

Fons de Poel is al tientallen jaren televisiejournalist. Hij werd bekend als presentator, internationaal verslaggever en hoofdredacteur van het legendarische Brandpunt, de actualiteitenrubriek van de kro-televisie.

Fons de Poel

Hij begon als verslaggever bij het dagblad De Gelderlander in Nijmegen, aanvankelijk als reporter in stad en regio; later was hij verantwoordelijk voor achtergrondverhalen in de wekenbijlagen van een breed conglomeraat van regionale kranten. Zo werd hij in 1982 als jong talent ontdekt door Ad Langebent, destijds het gezicht van kro’s Brandpunt.

Na zijn Brandpuntjaren was Fons de Poel grondlegger van het onderzoeks-journalistieke programma Reporter en mede-oprichter en hoofdredacteur van Netwerk, de dagelijkse actualiteitenrubriek van kro, ncrv, avro en EO.

Na dertig jaar actualiteit gooide De Poel het roer om. In de periode die volgde maakte hij tientallen uitzendingen van het biografieënprogramma Profiel en was hij op velerlei terreinen documentairemaker, onder meer van een serie gedragswetenschappelijke uitzendingen. Hij componeerde ook een serie onder de titel MACHT, over invloed en leiderschap (van Philipsbaas tot castingdirector en invloedrijk voetbalmakelaar). Al twintig jaar is hij roerganger van de zomerse televisie-hit Het Gevoel van de Vierdaagse over ’s werelds grootste wandelevenement.

Als veelgevraagd dagvoorzitter bouwde hij royale ervaring op in optredens in het land: lezingen, seminars, congressen. Bij veel van die bijeenkomsten bedacht hij eigen formules.