Nieuwsbrief 14, 21 november 2018

Governance 2019 | Interview Saxschool | Regio & Cultuur
 
Governance_Code_Cultuur_2019
Governance Code Cultuur 2019

Op 5 november jongstleden werd tijdens de conferentie 'Toezichthouden: de kunst van het tegenspel' de nieuwe Governance Code Cultuur 2019 gepresenteerd. Deze Code is de opbrengst van rondetafelgesprekken en zo’n 80 individuele consultaties. De Governance Code Cultuur biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Governance gaat over het besturen en de continuïteit van organisaties. Daarnaast speelt governance een belangrijke rol in het vertrouwen en de legitimiteit die de organisaties in de buitenwereld genieten. Bewust omgaan met governance is essentieel voor de versterking van culturele organisaties en voor een gezonde sector. De nieuwe code vervangt per 1 januari 2019 de code uit het jaar 2016 en is al te raadplegen via een speciale website.

Lees meer...
SCP_Rapport_2018
Rapportage SCP: 'Het Culturele Leven'

Onlangs verscheen ‘Het Culturele Leven: 10 culturele domeinen bezien vanuit 14 kernthema’s’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): een model voor een periodieke rapportage over het culturele leven in Nederland. Volgens het rapport doet tweederde van de Nederlanders als amateur aan cultuurbeoefening: ze bespelen een instrument, spelen toneel of schilderen. Het rapport is de opvolger van ‘Cultuur in Beeld’ en bevat een overzicht van de trends en ontwikkelingen in de cultuursector.

Lees meer...
Logo_OCW_vierkant
Meer werkbeurzen voor cultuurtalenten

Er komen meer werkbeurzen voor cultuurtalenten. Zowel voor kort afgestudeerden, als voor bewezen talentvolle kunstenaars. Bovendien krijgt meer Nederlands talent de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan een internationale mentor. Deze uitbreidingen zijn mogelijk door een investering van in totaal 10 miljoen euro voor cultuurtalenten. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Engelshoven: “Met deze investeringen geven we nieuwe generaties de kans om door te breken.”

Lees meer...
Floor_Wittink_Saxschool
Floor Wittink, ondernemer in hart en nieren

Saxofoniste Floor Wittink denkt niet graag in beperkingen en dat heeft zij met haar ondernemerschap meermaals laten zien: zij was de drijvende kracht achter haar ensembles, richtte de Saxschool op, ontwikkelde workshops voor saxofonisten en blaasorkesten - onder andere over ademhaling - en schreef ook nog eens twee boeken: ‘Spelen vanuit je hart’ en ‘Hoe je als muzikant een bloeiende lespraktijk opbouwt’. De titel van haar laatste boek verraadt haar sterke gedrevenheid om haar ervaringen met anderen te delen. Een ondernemer en ontwikkelaar in hart en nieren. Wij spraken met haar over haar werk en de veranderende wereld van de muziekeducatie.

Lees meer...
Regionale_Cultuurindex_2018
Lancering Regionale Cultuurindex

In samenwerking met Atlas voor gemeenten ontwikkelde de Boekmanstichting de Regionale Cultuurindex: het eerste instrument dat een overzicht geeft van het aanbod en het gebruik van cultuur per provincie, evenals de geldstromen die daarmee gemoeid zijn. De Regionale Cultuurindex wordt gepresenteerd op 14 december aanstaande tussen 14.00 en 18.00 uur in de Metaalkathedraal te Utrecht.

Lees meer...
Kunsten92_Logo
Bijeenkomst Regioprofielen en ALV Kunsten ’92

Op donderdagmiddag 6 december aanstaande organiseert Kunsten ’92 in de Philharmonie Haarlem een bijeenkomst over de onlangs uitgebrachte regioprofielen, welke mede de basis zullen vormen voor de adviesaanvraag van de Minister van OCW aan de Raad voor Cultuur over de uitgangspunten voor de volgende cultuurnotaperiode, die in 2021 ingaat.

Lees meer...
KNMO_Klankwijzer
KNMO Klankwijzer gelanceerd

Op 20 november 2018 is het nieuws- en informatieplatform Klankwijzer gelanceerd. Klankwijzer is een intitiatief van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en bestaat uit een nieuwsapp, een nieuws- en informatiewebsite, een digitale krant, een nieuwsbrief en een magazine in geprinte vorm (KW Magazine). Met dit integrale nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek in Nederland ben je 24/7 op de hoogte van de laatste nieuwtjes en achtergrondinformatie over de amateurmuzieksector zoals die bij de KNMO is aangesloten.

Lees meer...
 
Ledennieuws
 
Licher_Marijke_onderscheiding_2018
Harderwijker Speld voor Marijke Licher

Marijke Licher, scheidend directeur van Stichting Cultuurkust ontving uit handen van wethouder Gert Jan van Noort de Harderwijker Speld. Dat gebeurde tijdens haar afscheidsreceptie in de Catharinakapel. Marijke Licher heeft 12,5 jaar leiding gegeven aan de Stichting Cultuurkust en is al 25 jaar betrokken bij deze stichting onder meer als docent. Van Noort: "Onder haar leiding heeft kunst en cultuur een gewaardeerde en toonaangevende positie verworven in de gemeente Harderwijk en in de regio. De creatieve, deskundige en inspirerende manier waarop zij dat deed, dwingt respect af. Het college van burgemeester en wethouders onderstreept de waardering voor Marijke Licher met de eervolle uitreiking van de Harderwijker Speld.''

 
Personalia
Karin Visser nieuwe directeur-bestuurder CKE (Eindhoven)

De Raad van Toezicht van CKE, Huis voor Amateurkunst en Cultuureducatie in Eindhoven, heeft Karin Visser met ingang van 1 januari 2019 benoemd tot directeur-bestuurder. Zij volgt Arnold Braak op, die de directiepost op interim-basis waarnam sinds directeur-bestuurder Hugo van den Hoek Ostende eind augustus zijn vertrek aankondigde.

Lees meer

 
Agenda
 
ALV_2
6 december
Algemene Ledenvergadering Cultuurconnectie

Op donderdag 6 december 2018 vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Cultuurconnectie plaats. Ook de ALV van de Vereniging van Openbare Bibliotheken zal dan plaatsvinden.