Inspirerend OCK-werkbezoek naar De Veerman (Antwerpen)

Vrijdag 9 maart jongstleden heeft het OCK (Overleg Centra voor de Kunsten Noord-Holland) een werkbezoek gebracht aan Antwerpen. Doel was met name inspiratie te vinden op het gebied van cross-overs tussen cultuureducatie, kunst en het maatschappelijk domein. Een meer dan geslaagd werkbezoek aan De Veerman en aansluitend De Studio leverde meer dan voldoende inspiratie op. En Cultuurconnectie mocht op uitnodiging mee…

Tijl Bossuyt, artistiek en zakelijk leider van De Veerman, nam de aanwezigen vol enthousiasme mee in hun wereld: “Het heden vraagt om een flexibele organisatie… we willen juist klein blijven om onze rol te kunnen spelen… soms als luis in de pels… geen participatie zonder educatie… liever een artiest dan een docent… vind uzelf steeds opnieuw uit… geef het stuur uit handen, maar houd wel de regie...”.

De Veerman is een kunstenorganisatie die zich richt op educatie en participatie, vaart heen en weer tussen de kunsten en de maatschappij en ontwikkelt projecten waarin mensen experimenteren, spelen en leren over en door kunst. De Veerman werkt samen met vele kunstenaars en kunstenhuizen om mee te bouwen aan een samenleving waarin ideeën, opvattingen en emoties op een respectvolle manier met elkaar worden gedeeld en geconfronteerd, vanuit een waardering voor ieders eigenheid. De Veerman bestaat sinds 2000 en is op het gebied van kunsteducatie toonaangevend in Vlaanderen. Ze hebben ook veel artikelen, boeken en methodes gepubliceerd en werken goed samen met het ministerie. De Veerman is gevestigd in Antwerpen maar voeren ook projecten in andere Belgische steden uit.

Met ‘een brede kijk op kunsteducatie’ wilde De Veerman in 2000 een vernieuwing brengen in het kunsteducatieve veld, door te vertrekken vanuit de kunsten en de kunstenaar centraal te stellen. Door de jaren heen werd deze visie door meerdere collega’s gedeeld en profileert De Veerman zich nadrukkelijk als een organisatie die vertrekt vanuit de kunsten als een maatschappelijk gebeuren. De kunstenaar neemt hierbij een centrale rol op en is de grote inspirator van de kunsteducatieve projecten, vandaar de slogan: ‘gebeten door kunst’. Het handelsmerk van De Veerman zijn kwaliteitsvolle en duurzame projecten die op lange termijn en voor meerdere doelgroepen worden ingezet. De Veerman is ondertussen een gewaardeerde partner voor kunstinstellingen, onderwijs, welzijnsorganisaties en overheden, waarmee structurele samenwerkingsverbanden worden afgesloten.

Het werkbezoek werd vervolgd met een wandeling door Antwerpen naar De Studio. De Studio is het creatieve hoofdkwartier van Antwerpen, waar kinderen en jongeren tegelijkertijd toeschouwer en kunstenaar zijn. Algemeen directeur Marc Verstappen gaf een uitgebreide toelichting op de werking en de visie van De Studio en het historische gebouw.

Het imposante pand, de voormalige Studio Herman Teirlinck, werd door Villanella omgedoopt tot De Studio en gaf het naast een nieuwe naam ook een nieuwe adem. Theater, dans, muziek, literatuur, film, feestjes, festivals en debatten. In De Studio krijgt elke kunstminnaar een dynamisch dak boven het hoofd. Vandaag zetten Villanella, Theater FroeFroe, Laika, Tuning People, Theater De Spiegel, Zonzo Compagnie en Theater Artemis er hun gedurfde dagdromen om in niet-alledaagse daden, die klein en iets minder klein 24/7 van hun sokken blazen. En morgen? Morgen kan alles anders zijn. Zolang het maar vernieuwt en verrast. Tot een hip hop-feestje tot in het holst van de nacht. De afsluitende rondleiding was een even zo inspirerend passend slot van het werkbezoek.

Meer informatie over De Veerman en De Studio is te vinden op www.veerman.be en www.destudio.com.