Nieuwsbrief 6, 14 mei 2019

Voorjaarscongres | iktoon 2019 open brief VNG | CruyffCourts
 
Congres 2019
Voorjaarscongres Cultuurconnectie 2019

Op donderdag 6 juni aanstaande vindt het Voorjaarscongres 2019 van Cultuurconnectie plaats. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom om het congres bij te wonen. Het thema van het congres is 'Toekomstproof'. Met de keuze voor dit thema geven wij gehoor aan de wens van veel leden en relaties om met elkaar de uitdagingen te bespreken en te onderzoeken waar we als sector in de nabije en verdere toekomst mee te maken krijgen. Dit congres organiseren wij samen met Cultuurconnectie-lid Phoenix Cultuur dat gevestigd is op de unieke locatie CHV Noordkade Veghel.

Lees meer...
Logo_IkToon_4x3
Voorbereidingen iktoon 2019 in volle gang

Alweer voor het vierde jaar wordt iktoon georganiseerd: een maand lang is heel Nederland het podium voor alle 6 miljoen (amateur)kunstenaars die ons land rijk is; iktoon focust zich de komende jaren op ‘inclusie’ en ‘meedoen’. Het streven is om iedere inwoner van Nederland in aanraking te laten komen en deel te laten nemen aan kunst en cultuuractiviteiten. Kijk op de website van iktoon voor meer informatie, het aanmelden van activiteiten en het downloaden van de 'toonkit'.

Lees meer...
Logo_Cultuur@CruyffCourts
Cultuur@CruyffCourts van start

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation bundelen met het project Cultuur@CruyffCourts de krachten om kinderen en jongeren uit armere wijken toegang te geven tot sport en cultuur dichtbij huis: op Cruyff Courts. De feestelijke aftrap vond op 16 april 2019 plaats in het bijzijn van Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, en wethouder Richard de Mos van Den Haag.

Lees meer...
2019.10.02_VNPF_Congres_Banner
Congres Podia | Festivals | Evenementen 2019

Op woensdag 2 oktober 2019 vindt wederom het Congres Podia | Festivals | Evenementen plaats in TivoliVredenburg en de Social Impact Factory te Utrecht. De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) presenteren, voor het eerst gezamenlijk, een informerende en inspirerende dag. Het Congres is er voor iedereen die de Nederlandse live- muziek- en evenementenwereld een warm hart toedraagt. Voor leden van Cultuurconnectie geldt tot 12 september 2019 een aantrekkelijk tarief van €100,- in plaats van €145,- (ná 12 september €120,-). Er kunnen nu al toegangskaarten worden besteld. Het programma wordt gedurende dit voorjaar bekend gemaakt.

Lees meer...
2019.01.21_Werkconferentie_Arbeidsmarktagenda
Vervolg Arbeidsmarktagenda voortvarend opgepakt

De Federatie Cultuur (FC) en de Kunstenbond werken namens de sociale partners, in samenspraak met de Regiegroep Arbeidsmarktagenda, aan de oprichting van een platform met ondersteunend bureau voor de uitvoering en borging van de Arbeidsmarktagenda, met als werktitel Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (PACCT). 

Lees meer...
VNG
Tekorten jeugdzorg en GGZ: open brief VNG

Door tekorten bij jeugdhulp en GGZ moeten gemeenten bezuinigen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een open brief over jeugdzorg en GGZ aan haar inwoners gepubliceerd waarin ze de zorg uiten dat dit ten koste gaat van cultuur, bibliotheken, sportcomplexen en andere voorzieningen .

Lees meer...
Logo_IPO
IPO vraagt aandacht voor regionale kansen nieuw cultuurbestel

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft de provinciale rol in cultuurbeleid onder de aandacht gebracht bij de Raad voor Cultuur. Hiermee wil zij laten zien dat cultuurbeleid van de provincies niet op zichzelf staat, maar dat meerwaarde ligt in de samenhang en synergie tussen lokaal, provinciaal en landelijk beleid. Het IPO wil hiermee aanhaken bij de adviesaanvraag van de minister van OCW over nieuw cultuurbeleid voor 2021-2024.

Lees meer...
Boekman_Overzicht_Geldstromen_2019
Overzicht financieringsstromen in de culturele sector

De Raad voor Cultuur heeft de Boekmanstichting verzocht informatie te leveren ten behoeve van zijn advies over de financiering van cultuur dat werd gepubliceerd in februari 2019. Dit rapport is een verzameling van de gegevens over de geldstromen in de culturele sector. Het rapport is gratis te downloaden via onderstaande link.

Lees meer...
Logo_Boekmanstichting
Boekmanlezing: Caroline Nevejan

Blijft er nog vrije ruimte voor experiment in de stad, nu de stad verdicht en steeds meer mensen aantrekt? Wat zijn de consequenties als deze vrije ruimte verdwijnt? Op 14 juni 2019, aan de vooravond van We Make The City, verzorgt Caroline Nevejan een Boekmanlezing. Tijdens de lezing gaat zij in op verschillende aspecten van de toenemende druk op de stedelijke ruimte.

Lees meer...
2019.06.15_Tchaikovsky_Bal
Dominic Seldis zoekt kinderen voor Tsjaikovski Bal

Voor het Tsjaikovski Bal op zaterdag 15 juni 2019 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam zoekt presentator Dominic Seldis nog dertig kinderen die ook op deze speciale dag hun vertolking van een stuk van Tsjaikovski mogen laten horen. Kinderen tussen de 6 en 18 jaar die een instrument spelen kunnen zich opgeven door een youtube filmpje in te sturen waarop zij een stuk van Tsjaikovski spelen. Ze kunnen dit doen tot 20 mei en ze horen voor 1 juni aanstaande of ze mee mogen doen.

Lees meer...
2019_Dotzauer-Ausschreibung_ENG
International Dotzauer Competition for Young Cellists

Van 13 tot en met 20 oktober 2019 vindt in het Sächsisches Landesgymnasium für Musik Desden (Duitsland) de 'International Dotzauer Competition for Young Cellists' plaats. Dit concours rondom de werken van componist Justus Johann Friedrich Dotzauer vindt voor de zevende keer plaats en is gericht op jonge cellisten in de leeftijd van 12 tot 20 jaar en is opgesplitst in vier categorieën. Inschrijven kan tot 31 juli 2019 via deze link. Voor meer informatie over het programma, kosten en voorwaarden, klik op de onderstaande link.

Lees meer...
 
Certificering
 
Logo_CBCT_4x4

Onlangs ontvingen de volgende leden van Cultuurconnectie het certificaat 'Kwaliteit in Beeld':

Cultuurconnectie feliciteert directeuren Han Remmerswaal (Muziek@Maassluis), Gerry Poelert (Cultura) en Jan Hut (Zeeuwse Muziekschool) én hun medewerkers met het behalen van het certificaat 'Kwaliteit in Beeld'.

Een overzicht van alle gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van de CBCT. Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Jan-Willem Kluën of kijk op www.cultuurconnectie.nl/certificering.

 
Ledennieuws
 
Lieuwe_Toren
Lieuwe Toren geridderd

Lieuwe Toren heeft op zaterdag 11 mei jongstleden tijdens de 'Goodbye Sessions' afscheid genomen als directeur-bestuurder van Cultuur Kwartier Sneek (CKS). Van 1976 tot heden heeft Lieuwe Toren zich in verschillende hoedanigheden ingezet voor het voortbestaan, de professionalisering en de samenwerking van het cultuuronderwijs en cultuuraanbod in de provincie Fryslân. Laatstelijk bij CKS waarvan hij sinds 2012 directeur-bestuurder was. Voor zijn vele verdiensten werd Lieuwe Toren benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 
Personalia
Hans van der Maas nieuwe directeur MOZ-Art Zuidplas Muziekonderwijs

Per 1 mei 2019 is Hans van der Maas de nieuwe directeur van MOZ-Art Zuidplas Muziekonderwijs (Nieuwerkerk aan de IJssel). Hans van der Maas volgt hiermee Bastienne Prins-Van den Boomgaard op die sinds 2012 als directeur-bestuurder aan MOZ-Art leiding heeft gegeven.

Marijke Licher nieuwe directeur Parkvilla

Per 1 mei 2019 is Marijke Licher tot de nieuwe directeur van Parkvilla (Alphen aan den Rijn) benoemd. Zij volgt hiermee waarnemend directeur Walter van de Vorst op.

Lees meer...

Leontien Wiering vertrekt bij Het Klooster

Leontien Wiering stopt na zeven jaar als directeur van Het Klooster, theater en centrum voor de Kunsten in Woerden. Wiering gaat aan de slag als directeur bedrijfsvoering van het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Zij zal tot medio augustus 2019 bij Het Klooster werkzaam blijven.

Lees meer...

Jeroen van Spijk directeur-bestuurder a.i. UCK

Jeroen van Spijk is per maart 2019 aangesteld als directeur-bestuurder ad interim van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Hij volgde daarmee Anton Kok op.

 
Agenda
 
Congres 2019
5 juni
Cultuurconnectie ALV - Veghel

Op woensdag 5 juni aanstaande vindt de Algemene Ledenvergadering en aansluitend op 6 juni het Voorjaarscongres 2019 van Cultuurconnectie plaats.

CHV Noordkade - Voorjaarscongres 2019
6 juni
Cultuurconnectie Voorjaarscongres 'Toekomstproof' - Veghel

Het voorjaarscongres van Cultuurconnectie staat dit jaar in het teken van de toekomst. Welke kansen en uitdagingen liggen er in de nabije en verre toekomst voor ons in het verschiet?