Volksuniversiteit Den Haag

'Elk nadeel...'

Cultuurconnectie heeft in coronatijden contact opgenomen met een aantal aangesloten volksuniversiteiten. Hoe gaat het met hen? Hoe staat de volksuniversiteit ervoor? En lukt het met de online lessen?

Mark Vermin, directeur van Volksuniversiteit Den Haag, begint met een korte analyse: “Laten we voorop stellen, we zijn hier allemaal nog gezond en dat is even de prioriteit. Het slechte nieuws is natuurlijk dat we na één seizoen met zwarte cijfers weer terugzakken in de modder. Als we vanaf september weer enigszins normaal kunnen functioneren, dan overleven we het wel. Zo niet, dan wordt het penibel.”

Over de online lessen: “We hebben inmiddels een flink deel van de cursussen tijdelijk kunnen omzetten naar online lessen. Met wisselend succes. Aan de ene kant zijn er enthousiaste docenten en cursisten, die zelfs verder willen met online lessen als we straks weer in klasjes mogen zitten, en aan de andere kant mensen die niet kunnen meedoen, omdat ze geen apparatuur daarvoor hebben of niet willen meedoen. Ja, we krijgen ook reacties als ‘ik heb niet voor niets een klassikale cursus geboekt’ of ‘ik zit al de hele dag achter een beeldscherm’. We gaan soepel om met de uitvallers. Ze krijgen een voucher of hun geld terug.”

“En toen we de online lessen hadden opgetuigd en de docenten op betaalde Zoom-accounts hadden gezet, bleek Zoom zo lek als een mandje en wilde iedereen ervan af. Een enorme tegenvaller, maar vanaf deze week gaat meet.mijnvolksuniversiteit.nl draaien op basis van Jitsi Meet (open source), maar dan op een eigen https-server, met end-to-end encryptie en gekoppeld aan ons DLP. Dat is dan wel weer mooi. Hier hadden we een half jaar geleden niet aan gedacht en nu hangt er ineens een videoconference optie aan ons systeem. Elk nadeel...”