Volksuniversiteit Zuidlaren

Zelfs teken- en schildercursus online


Cultuurconnectie heeft in coronatijden contact opgenomen met een aantal aangesloten volksuniversiteiten. Hoe gaat het met hen? Hoe staat de volksuniversiteit ervoor? En lukt het met de online lessen?

Jan Stadman, Volksuniversiteit Zuidlaren schetst de situatie in Noord Drenthe: “Normaal geven onze docenten in een open en gezellige sfeer les. Nu is alles stil gevallen, tenminste op locatie. Er liepen nog 34 cursussen en een groot deel is online verder gegaan, waaronder kunstgeschiedenis via nieuwsbrieven, filosofie via livestream platformen en talen middels filmpjes via verschillende platformen en opdrachten per email. Een en ander voor de paar nog resterende lessen van dit seizoen. De taalcursussen voor de vakantieperiode hebben wij helaas wel helemaal af moeten blazen.”

Jan Stadman vervolgt met een opmerkelijke online cursusvoortzetting: “Een docent tekenen en schilderen is opmerkelijk genoeg online doorgegaan! Cursisten sturen foto’s van zowel het hele werk als details naar de docent, die vervolgens de cursisten belt om met hen te overleggen en persoonlijk advies te geven. 65% van de lessen wordt online afgemaakt, 35% helaas niet. Deze cursisten hebben wij hun geld terug gegeven en de docenten hun uren uitbetaald. Dit voelen wij als een morele verplichting jegens onze docenten die ervan leven. Al is de schade door het kleine aantal resterende lessen beperkt, financieel is dit natuurlijk niet geweldig voor ons, maar het is niet anders.”

Kijkende naar de toekomst: “Maar het probleem is nu dat in september mogelijk nog de 1,5 meter maatregel van toepassing is, dus minder cursisten per lokaal? Maar nog groter is de vraag: komen de cursisten wel terug, durven ze nog? We hebben een aantal spontane reacties ontvangen van cursisten die graag terug komen als we weer open gaan, maar in het algemeen is dat een groot vraagteken. Het programma voor september, dat we normaliter rond deze tijd gaan communiceren, houden dus nog maar even aan.”