Nieuwbrief Volksuniversiteiten, 2020/4

Volksuniversiteiten in coronatijd | SBI en TOGS | voorzitter LDOV-COV | praktijkverhalen
 
COVID-19_composite_VU2


In de hoop dat het met de gezondheid van u en die van uw naasten goed gaat, ontvangt u hierbij de nieuwe editie van onze speciale volksuniversiteits-nieuwsbrief, met daarin de meest recente stand van zaken in deze roerige corona-tijden. Cultuurconnectie houdt u gedurende de coronacrisis zo goed en compleet als mogelijk op de hoogte van de zaken die voor u, uw organisaties en de branche in zijn geheel relevant zijn. Deze nieuwsbrief sturen wij daarom eenmalig niet alleen naar de bij Cultuurconnectie aangesloten volksuniversiteiten, maar naar alle volksuniversiteiten in Nederland. Het bureau van Cultuurconnectie krijgt veel vragen binnen over zeer uiteenlopende kwesties, momenteel nagenoeg alle gerelateerd aan de coronacrisis. Alle informatie delen wij via de speciale microsite, de reguliere nieuwsbrief en de nieuwsflitsen rondom het coronavirus. Ontvangt u deze nog niet, maar wilt u dat wel? Meld u dan aan via deze link. We zijn hard aan het werk om onze branche met zo min mogelijk schade door deze coronacrisis heen te krijgen en voor te bereiden op wat daarna komen gaat. Mist u nog iets? Laat het ons weten, want wellicht zijn we daar al hard voor aan het werk of pakken we het nog op. Cultuurconnectie wenst u, uw naasten en medewerkers binnen het volksuniversiteitswerk veel sterkte en bovenal een goede gezond toe!

SBI-codes volksuniversiteiten en TOGS

Het kabinet heeft op 7 april besloten om de beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) nogmaals aan te vullen. Daardoor hebben meer beroepsgroepen toegang tot de TOGS-regeling, maar voor veel volksuniversiteiten gaat dit helaas nog niet op; de registraties van de bij Cultuurconnectie aangesloten volksuniversiteiten vallen namelijk in veel gevallen ofwel buiten de geoormerkte SBI-codes, dan wel is er sprake van dat volksuniversiteiten zich mogelijk incorrect hebben geregistreerd binnen het SBI-register. Cultuurconnectie voert nog volop de lobby om toegang van haar volksuniversiteitsleden tot de TOGS-regeling te versoepelen.

Lees meer...
ALV_online_2020.04.23_900x900
Ledenvergadering en gesprek over coronavirus online

Vanwege de coronamaatregelen zal de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Cultuurconnectie op 23 april 2020, van 11:00 tot 11:30 uur, via een livestream plaatsvinden. Alle stemgerechtigde leden hebben inmiddels in een e-mail persoonlijke inloggegevens ontvangen voor de website met de livestream. Aansluitend zal een gesprek plaats vinden over de gevolgen van het coronavirus voor onze branche. Op het besloten Ledennet zijn de vergaderstukken en de weblink naar de Livestream terug te vinden.

Lees meer...
Voorzittershamer_VU_logo
Nieuwe voorzitter LDOV-COV

Tijdens het Directeuren- en Coördinatorenoverleg (LDOV-COV) in het najaar van 2019 is een oproep aan eenieder gedaan om na te denken over kandidaten voor het voorzitterschap van het LDOV-COV. Met het vertrek van Lidewij Verheggen uit het bestuur van Cultuurconnectie is toen tevens een vacature ontstaan voor voorzitter van het LDOV-COV. Inmiddels is aan de deelnemers van het LDOV-COV een kandidaat voorgedragen die vanaf de najaarsvergadering 2020 van het LDOV-COV de voorzittershamer ter hand wil nemen. Wij gaan er vanuit u hier binnenkort nader over te kunnen informeren.

VU_leden_NL_800x600
Welke VU's zijn lid van Cultuurconnectie?

Regelmatig krijgt Cultuurconnectie de vraag welke volksuniversiteiten bij de brancheorganisatie zijn aangesloten. Uiteraard zijn deze allen te vinden op onze website bij het ledenoverzicht, maar in deze volksuniversiteits-nieuwsbrief sommen wij ze graag voor u op. Momenteel zijn 26 volksuniversiteiten aangesloten bij Cultuurconnectie, waarvan 16 zelfstandig en 10 binnen gecombineerde organisaties. Daarnaast is Cultuurconnectie met meerdere volksuniversiteiten in gesprek over een mogelijk lidmaatschap. Ook lid worden? Al vanaf 550 euro per jaar bent u met uw volksuniversiteit lid van Cultuurconnectie, inclusief uw cursusaanbod op www.volksuniversiteit.nl, deelname aan het LDOV-COV en alle andere ledenvoordelen.

Lees meer...
Statistics_1200x800
Veel bezoekers op volksuniversiteit.nl

Zoals vermeld in het concept jaarverslag van Cultuurconnectie blijkt dat de website www.volksuniversiteit.nl in 2019 zeer goed bezocht is: de site telde meer dan 98.000 bezoekers, goed voor ruim 113.000 sessies. Op het portaal staan alle volksuniversiteiten in Nederland vermeld, als ook het aanbod van de cursussen van de bij Cultuurconnectie aangesloten volksuniversiteiten. Mark Vermin (VU Den Haag): “We hebben jarenlang gedroomd van een landelijke portal waar alle cursusprogramma's van alle volksuniversiteiten dagelijks automatisch worden ververst en doorzoekbaar zijn. Dat is er nu en wij zijn er heel blij mee. Ruim 10% van de bezoekers aan onze website komt via het portaal binnen. Dat is veel!”

Lees meer...
Ketting
Relevante links

Op onze microsite houden wij links bij naar relevante informatie van partners en derden over de corona-crisis. Deze vindt u op de pagina met branchespecifieke informatie. Hieronder een opsomming van enkele nieuwe links die wij hebben toegevoegd:

 
Ledennieuws
 
Vier verhalen van volksuniversiteiten in coronatijden

Cultuurconnectie heeft in coronatijden contact opgenomen met een aantal aangesloten volksuniversiteiten. Hoe gaat het met hen? Hoe staat de volksuniversiteit ervoor? En lukt het met de online lessen? Volksuniversiteit Zuidlaren, Volksuniversiteit De Kring Spijkenisse, Volksuniversiteit Den Haag en de Rotterdamse Volksuniversiteit vertellen over hun ervaringen, uitdagingen en de oplossingen die zij momenteel doorvoeren. Via onderstaande links zijn hun verhalen terug te lezen:

 
Agenda
 
Logo_VU_4x4
26 maart
Landelijk Directeuren- en Coördinatorenoverleg (GEANNULEERD)

Het geplande LDOV/COV van donderdag 26 maart 2020 is vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. Het eerstvolgende LDOV/COV zal plaatsvinden in het najaar van 2019. De bij Cultuurconnectie aangesloten volksuniversiteiten ontvangen tijdig een uitnodiging voor deze bijeenkomst. Onderwerpen ter bespreking tijdens het LDOV/COV zijn altijd welkom. Mail deze tijdig naar volksuniversiteit@cultuurconnectie.nl. Stukken van eerdere vergaderingen teruglezen? Deze staan op het ledennet van Cultuurconnectie, netwerk volksuniversiteiten.