Hart voor cultuur

Ervaringen vanuit Nieuwe Nobelaer ten tijde van de coronacrisis

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen en laat niemand onaangeraakt. Als branchevereniging helpt Cultuurconnectie niet alleen door te ondersteunen, maar ook door eenieder zijn of haar verhaal te laten doen: het geeft steun om terug te horen hoe eenieder de directe gevolgen van de coronacrisis het hoofd biedt en daar zijn eigen oplossing in weet te vinden. Hilde Vliegenthart, directeur-bestuurder van de Nieuwe Nobelaer uit Etten-Leur, vertelt over wat zij met haar organisatie mee- en doormaakte.

"Zeker na de ontdekking van het eerste coronageval in Nederland, een man uit Brabant, volgden wij het nieuws rondom de pandemie vanuit Etten-Leur nog steviger op de voet. Eerst werden alle evenementen boven de honderd deelnemers verboden; reden om onze voorstellingen te annuleren. Daarna kwam het bericht dat alle scholen gingen sluiten; wij gaven gehoor aan die maatregel door te stoppen met lesgeven en onze dienstverlening op alle scholen in de gemeente te stoppen. Tot besluit moesten alle bibliotheken dicht: Nieuwe Nobelaer was als cultuurcentrum voor publiek gesloten, midden in het seizoen. Even leek het alsof we weer drie verschillende organisaties waren, met drie brancheverenigingen, (VSCD, VOB en Cultuurconnectie) die elk hun eigen specifieke advies gaven aan hun leden. Cultuurconnectie was de eerste met een corona-richtlijn."

"De ochtend na de volledige sluiting van ons gebouw trof ik bij de deur van de bibliotheek een mevrouw aan met een grote boodschappentas. Aan elke hand twee kinderen. Ze maakte rechtsomkeert, haar grote tas bleef leeg."

"Mijn compacte staf, slagvaardig als altijd, ging niet bij de pakken neerzitten. Ons hoofd educatie organiseerde een skype-sessie met alle muziekdocenten en een paar dagen later gaven alle docenten online les. Onze controller stortte zich op de regelingen voor werktijdverkorting en het noodfonds in oprichting. De adjunct-directeur verplaatste alle voorstellingen en organiseerde een ‘blijfthuiskamerconcert’ samen met ons poppodium. Tot grote blijdschap van onze kleine bibliotheekbezoekers streamden we het voorlezen met muziek, uitgevoerd door onze docenten."

"Ondertussen brak ik het hoofd over de vraag of we het konden maken om onze duizenden afgeschreven boeken gratis weg te geven. Immers, dat virus kon ook overleven op plastic, en wat als dáár weer iemand ziek van werd? Bovendien, de verspreiding van al die boeken zou een enorme logistieke operatie worden. Daar zou een flink aantal Nieuwe Nobelaer medewerkers aan mee moeten werken, zochten we zo het gevaar juist niet op?"

"En tijdens deze crisis is helemáál niks te gek: horecamedewerkers pakken boeken in, technici delen de pakketjes uit, de dansdocent leest voor in de bibliotheek. Ze doen het spandoek op onze gevel eer aan: Hart voor Etten-Leur, samen sterk."

"Maar het beeld van de moeder met haar grote tas raakte ik niet meer kwijt. Ik hakte de knoop door en we bedachten een veilige manier voor de verspreiding van de boeken. Binnen twee dagen werden 600 pakketten aangevraagd. Het uitreiken gebeurt met militaire precisie onder leiding van onze facilitaire dienst: handschoenen aan, 1,5 meter afstand en binnen een tijdslot, zonder risico op samenscholing. Wat een blije gezichten: niet alleen bij de ontvangers, maar zeker ook bij onze medewerkers. Ze hadden zinvol werk, in plaats van thuiszitten en afwachten stelden ze boekenpakketten samen. Niet alleen de bibliotheekmedewerkers, maar ook onze technici, horecamensen en baliemedewerkers werken mee aan het project en staan per toerbeurt boeken in te pakken."

"We broeden op nieuwe lichtpuntjes die van toegevoegde waarde zijn voor de mensen in Etten-Leur. Die kunnen ze hier goed gebruiken. Zo denken we over telefonisch voorlezen door onze vrijwilligers aan ouderen, taallessen vanuit ons taalhuis via de iPad, een familiedanswedstrijd waar je theaterkaartjes mee kunt winnen, een zangbattle voor tieners en een handleiding in Jip en Janneke taal voor het gebruik van mobiele apparaten en het installeren van zoom, teams en skype."

"Het is geen fijne tijd. Maar het is goed om te zien dat ons cultuurcentrum stevig staat, goed geworteld is in de gemeente Etten-Leur. We vallen niet zomaar om, omdat we uit drie disciplines bestaan. Maar wij - net als alle collega’s in de branche - zullen de subsidiegevers meer dan ooit nodig blijven hebben. We vertrouwen bijvoorbeeld op begrip bij het vormgeven van de prestatieafspraken tijdens deze crisis. Ons werk kan - aangepast - doorgaan, dankzij digitale technieken. Maar zeker ook door de flexibele houding van onze mensen. Dat zijn ze al jaren zo gewend: kantoormedewerkers helpen mee in de horeca tijdens piektijden, muziekdocenten lezen voor in de bibliotheek, de directiesecretaresse maakt de roosters en technici bewaken het gebouw."

"Ik wens alle collega’s heel veel sterkte toe tijdens deze crisis en dank Cultuurconnectie voor de snelle, adequate berichtgeving en adviezen. Hart voor cultuur, samen sterk."

Hilda Vliegenthart
Directeur-bestuurder, Nieuwe Nobelaer