Nieuwsflits COVID-19 #35, 20 november 2020

Oproep om te mogen blijven zingen
 
COVID-19_composite_27


Al eerder berichtten wij (nieuwsflits van 18 november) dat is het sinds donderdag 19 november 2020 verboden is om buiten de eigen woning in een groep van twee personen of meer te zingen. Daarmee is er nu wel een verbod op zingen in groepsverband voor amateurkoren. Dit verbod geldt niet voor professionele zangers en kinderen tot 13 jaar.

Deze nieuwe maatregel was verrassend, want vóór 4 november mochten alle koren zingen en zelfs tijdens de twee weken verzwaarde maatregelen mochten jongeren onder de 18 dit ook. Dit nieuws trof niet alleen een miljoen zangers en duizenden zzp’ers (zoals dirigenten en repetitoren), ook de buitenschoolse kunsteducatie en zelfs het reguliere onderwijs worden er door geraakt. Want hoe gaat het nu met leren zingen in de muziekschool en hoe gaat het met de eindmusical van groep 8, wanneer er 13 jarigen in de klas zitten?

Reden genoeg om vóór het debat over cultuur op 23 november in de Tweede kamer, een brandbrief te sturen aan de vaste Kamercommissie onderwijs, cultuur en wetenschap.