Nieuwsflits COVID-19 #36, 1 december 2020

Verbod op zingen omgezet naar dringend advies
 
COVID-19_composite_27

Sinds 19 november 2020 was het verboden om in een groep van 2 personen of meer te zingen. Met de inwerkingtreding van de COVID-19 wet op 1 december ontbreekt een wettelijke basis om zingen in groepsverband te verbieden. Daarom is per 1 december 2020 het verbod op zingen in groepsverband omgezet in een dringend advies om niet in groepsverband te zingen.

Vanwege het mogelijke besmettingsgevaar wordt het afgeraden om te zingen in koren of om met meerdere mensen naar zangles te gaan. Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar en professionele zangkoren. In kerken mag ook gezongen worden. Lees de regels voor zingen en zangkoren op de website van Rijksoverheid.

Zingen kan een bron van besmettingen zijn, is het standpunt van het Outbreak Management Team (OMT). Hoewel er formeel geen juridische grondslag meer is voor een verbod blijft het dringende advies van het OMT en het Kabinet, ook aan de individuele centra voor de kunsten, zangdocenten en koren, om het advies om niet te zingen op te volgen. Cultuurconnectie blijft samen met haar partners, zoals Koornetwerk Nederland, continu in overleg voor meer perspectief met de relevante Ministeries en instanties.

Voor betrokkenen bij amateurkoren raden we aan om de website van Koornetwerk Nederland in de gaten te houden.

Lees meer...
Mondkapjesplicht per 1 december

Door het ingaan van de nieuwe coronawet per 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle publieke ruimtes als scholen, winkels, theaters, buurthuizen en centra voor de kunsten.

Over het algemeen: iemand die loopt, draagt het mondkapje en wie stilzit op een vaste plek, mag het afnemen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Het mondkapje kan dus af tijdens de les of activiteit, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana. 

Voor wie of wanneer geldt een verplicht mondkapje niet? 
Kinderen tot en met 12 jaar zijn niet verplicht een mondkapje te dragen. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens.

Lees meer...