Nieuwsflits COVID-19 #37, 15 december 2020

Lockdown is nodig, sluiting culturele organisaties tot en met 19 januari 2021
 
COVID-19_composite_27

Ondanks dat culturele organisaties er alles aan doen om te voorkomen dat bezoekers en cursisten elkaar besmetten, zijn mensen onderweg naar, rond en op die locaties vaak langer in de buurt van mensen buiten hun eigen huishouden. Als hier besmetting plaatsvindt, dan bestaat de kans dat anderen worden besmet. Dit wil het kabinet voorkomen, zo was gisteren de harde en heldere boodschap van Minister-president Rutte. Daarom gaat Nederland vanaf vandaag, dinsdag 15 december 2020 tot en met tenminste dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe.

Het kabinet acht het helaas ook noodzakelijk om culturele organisaties zoals musea, theaters en monumenten tot en met dinsdag 19 januari 2021 te sluiten voor publiek. Centra voor de kunsten, muziekscholen en locaties voor jeugdverenigingen (scouting, kunst en cultuur) gaan ook dicht. Ook voor jeugdactiviteiten. Bibliotheken mogen open blijven voor het afhalen van brengen van boeken en voor activiteiten voor kwetsbare groepen zoals georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding. Voor professionals blijft de beoefening van podiumkunsten en acteren toegestaan. Zodat zij opnames kunnen blijven maken, voor bijvoorbeeld digitale voorstellingen. Publiek hierbij is niet toegestaan. 

Lockdown: blijf zoveel mogelijk thuis

Het kabinet heeft op 14 december besloten om de maatregelen stevig aan te scherpen. Om het coronavirus terug te dringen, moeten het aantal contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen tot een minimum beperkt worden. De essentie van dat pakket is dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft.

Daarom zijn theaters, muziekscholen, centra voor de kunsten en vergelijkbare locaties, tot en met dinsdag 19 januari gesloten voor publiek. Amateurkunstbeoefenaars mogen hier niet repeteren, lessen volgen of optreden zoals toneelspelen, dansen, muziek maken of acteren.

Geen lessen thuis

Behalve dat publiekslocaties gesloten zijn, mogen vanaf nu alleen nog medische contactberoepen aan het werk, zoals de tandarts, de fysiotherapeut en de dierenarts. Zie hier een volledig overzicht van medische contactberoepen. Uitoefening van alle niet-medische contactberoepen is niet toegestaan, ook niet vanuit huis.

Meer informatie

Op rijksoverheid.nl leest u de meest actuele informatie, compleet en overzichtelijk. We hebben voor u de meest relevante links op een rij gezet:
Corona en de regels voor culturele instellingen
Corona en naar het theater, de bioscoop, het museum of een concert 
Corona en zingen, toneelspelen, dansen, muziek maken en acteren

Wilt u op de hoogte blijven van de informatie vanuit de Rijksoverheid met actuele ontwikkelingen voor de culturele en creatieve sector, meldt u dan aan voor de nieuwsbrief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Uiteraard kunt u voor informatie ook terecht op onze speciale microsite. Deze zal zo spoedig als mogelijk worden aangepast naar de actuele ontwikkelingen. Houdt bij raadpleging van informatie omtrent het coronavirus altijd de datum van publicatie in de gaten.