Nieuwsflits #3 COVID-19, 16 maart 2020

UPDATE: maatregelen coronavirus en meldpunt economische schade culturele branche
 
COVID-19_Composite_NL


In aanvulling op onze eerdere Nieuwsflitsen van voor het weekeinde, brengen wij u via deze 3e nieuwsflits op de hoogte van de laatste stand van zaken. Volgens de laatste gegevens van het RIVM zijn er 1413 personen geïnfecteerd met het coronavirus en zijn er inmiddels 24 doden te betreuren. Volgens de World Health Organization (WHO) staat Nederland op de 11e plaats van getroffen landen.

Economische gevolgen: een steunpakket en inventarisatie schade

Eerder berichtten wij ook over de aangenomen motie om een steunpakket in te stellen om de economische gevolgen voor de culturele sector op te vangen. Inmiddels zijn er verschillende meldpunten ingericht waar culturele organisaties en -professionals informatie over hun positie kunnen geven. Vanaf vandaag, maandag 16 maart 2020, heeft ook Cultuurconnectie een meldpunt ingericht om de economische gevolgen binnen de sector kunst- en cultuureducatie in kaart te brengen, zowel voor leden van Cultuurconnectie als de 'vrije aanbieders'. Voor het bepalen van de noodzakelijke steun, is het essentieel dat de branche informatie aanlevert om de economische gevolgen aantoonbaar te maken. De eerder genoemde meldpunten van de Kunstenbond (meldpunt voor zzp'ers) en de Boekmanstichting (algemene survey) zijn ook nog steeds online. Lees meer of ga direct naar het meldpunt van Cultuurconnectie.

Lees meer...
Nieuwe maatregelen aangekondigd

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet zondag 15 maart 2020 besloten om alsnog de scholen en de kinderopvang in Nederland te sluiten. Horecagelegenheden en sportclubs moeten vanaf zondag 18.00 uur de deuren sluiten. Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en minister Arie Slob (Onderwijs) kondigden de extra maatregelen zondagmiddag op een persconferentie aan. De maatregelen gelden tot en met 6 april 2020. Deze informatie brengen wij ook onder op onze microsite gewijd aan de corona-crisis.

Branche cultuureducatie reageert saamhorig en adequaat

Alle leden van Cultuurconnectie hebben de activiteiten waarbij publiek betrokken is, stilgelegd tot 6 april 2020 en volgen hiermee ook de richtlijnen en bepalingen van het RIVM en de rijksoverheid die zijn afgekondigd voor scholen en o.a. sportverenigingen. Informatie hierover is terug te vinden op de pagina met branchespecifieke informatie.