Nieuwsbrief 11, 7 september 2021

Paradisodebat | Culturele ANBI-status | #VolGasVoorCultuur | UnMuteUs | VU Geldrop lid
 
Terugkijken: Paradisodebat 2021
Terugblik Paradisodebat 2021

Zondag 29 augustus 2021 vond het jaarlijkse Paradisodebat plaats waar kunstenaars, politici en publiek uit het hele land elkaar weer ontmoetten om met elkaar in gesprek te gaan over urgente thema’s, zoals de noodzakelijke verbindingen tussen kunst, cultuur en samenleving. Het thema voor deze 18e editie was: Herstel, innovatie en de culturele en creatieve sector. Uiteraard was ook Cultuurconnectie erbij. Het verslag door Edo Dijksterhuis van Kunsten '92 vindt u via deze link, alsmede de videoregistratie van het debat. Lees ook het artikel in NRC: ‘Het is tijd voor cultuurdrammers’

Culturele ANBI-status

Sinds 1 januari 2012 hebben culturele organisaties de mogelijkheid om de Belastingdienst te vragen hen aan te wijzen als een zogenaamde 'Culturele ANBI', een verbijzondering van de algemene ANBI-status (algemeen nut beogende instelling). Veel van de Cultuurconnectie-leden hebben deze status inmiddels verkregen. Onlangs kregen meerdere leden het bericht dat zij de status Culturele ANBI niet langer verdienen omdat zij onder ‘educatie’ zouden vallen in plaats van ‘cultuur’. Dit is wat ons betreft op zijn minst discutabel. Cultuurconnectie gaat namens haar leden het gesprek hierover aan met de Belastingdienst. Heeft uw organisatie eenzelfde brief ontvangen en bent u lid van Cultuurconnectie, meldt dit dan bij Cultuurconnectie via info@cultuurconnectie.nl. Exclusief voor leden is er een handreiking op het besloten Ledennet beschikbaar.

#VolGasVoorCultuur
#VolGasVoorCultuur

Afgelopen week heerste er in de cultuursector aanvankelijk totale verbijstering toen duidelijk werd wat er mogelijk bleek in ons land bij de Formule 1. Aanvankelijke woede en verdriet zetten zich echter snel om in de positieve actie ‘Vol gas voor cultuur’. De cultuursector kwam daarbij met een helder signaal: niet tégen de Formule 1 maar vóór de cultuur. Geen klaagzang, maar een positieve boodschap. Zondag 5 september deed de sector rechtstreeks verslag van de Formule 1 onder de kreet ‘Vol gas voor cultuur’. Trots op Max Verstappen die Nederland de overwinning bezorgde. Volgende pitstop: Cultuur!

Lees meer...
UnMuteUs

Op zaterdag 11 september aanstaande wordt er opnieuw een #UnMuteUs protestmars voor het heropenen van de evenementensector georganiseerd in elf steden: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Lees meer...
 
Ledennieuws
 
Logo VU Geldrop
Nieuw lid: Volksuniversiteit Geldrop

Cultuurconnectie verwelkomt Volksuniversiteit Geldrop als nieuw lid van onze branchevereniging. Zij zijn een kleine Volksuniversiteit, gestart in 1977. Afgelopen jaar kregen zo’n 600 cursisten fysiek (wanneer mogelijk) en online lessen, normaal ligt het aantal rond de 750. Hun jaarcursussen bestaan uit talen (Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Nederlands voor anderstaligen), yoga, TaiChi, tekenen en schilderen. Het hele jaar door starten kortere cursussen op allerlei gebieden.

 
Agenda
 
Logo_VU_4x4
13 oktober
LDOV-COV bijeenkomst, 13 oktober 2021

Het eerstvolgende LDOV-COV zal plaatsvinden op woensdag 13 oktober 2021 om 10:00 uur.