Nieuwsbrief 6, 4 mei 2021

Heropening branche uitgesteld | lobby GR2022 | CJP educatie | advies aan informateur
 
COVID-19_composite_NB6.2021


De eerder aangekondigde heropening van kunst- en cultuurbeoefening in de binnenruimte per 11 mei 2021, als onderdeel van het openingsplan van de overheid, is tot nader order uitgesteld. Het kabinet schrijft in een korte schriftelijke verklaring te "zien dat de cijfers over de piek heen raken" maar ook dat "de daling nog niet voldoende zichtbaar is om de volgende stap van het openingsplan verantwoord te kunnen zetten". Dat is een teleurstellende mededeling. Behalve dat er begrip is voor de overweging van het kabinet in deze nijpende situatie, is er vertrouwen in de branche, die met haar eigen vernieuwde protocol goed voorbereid is op de te nemen volgende stap in het openingsplan. Cultuurconnectie blijft daarbij voortdurend in nauw contact met de overheid om de belangen van de branche te bepleiten.

Lees meer...
Branche gaat 'zoomend' voort

Eerder meldde Cultuurconnectie al hoe het Zoom-project cultuureducatie en het Zoom-project volksuniversiteiten jongstleden maart de magische grens van 100.000 sessies (lessen) doorbrak. Inmiddels zijn we met beide projecten alweer de 133.000 sessies voorbij. De deelnemers van beide projecten geven aan bijzonder tevreden te zijn met de mogelijkheden binnen dit project en hoe het uitkomst biedt om door te blijven gaan ten tijde van de coronacrisis. Voor wie de vorige update gemist heeft, verwijzen wij nog eens naar het het artikel van Duppal, onze partner in deze Zoom-projecten, waarin de successen van de samenwerking beschreven worden.

Lees meer...
GR2022_Lobby_videocolleges
Videocolleges voor lokale lobby richting Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De gemeenteraadverkiezingen in 2022 lijken misschien nog ver weg, maar de voorbereidingen en de lobby zijn al in volle gang. Voor cultuureducatie en cultuurparticipatie zijn dit misschien wel de belangrijkste verkiezingen. Dus kom nu al in actie om de politiek in uw gemeente te overtuigen van het belang van cultuureducatie en -participatie én uw eigen organisatie. Vindt u zichzelf geen lobbyist of heeft u geen ervaring? CultuurDeelJe stoomt u klaar in drie videocolleges. De videocolleges zijn beschikbaar via onderstaande link.

Lees meer...
CJP_Educatie_platform
CJP Educatie

Cultuureducatie in coronatijd kan wel een zetje gebruiken. Daarom heeft CJP onlangs een nieuw platform gelanceerd: CJP Educatie. Een online etalage waar scholen het aanbod van culturele organisaties vinden. Van online workshops fotografie tot een interactieve voorstelling via Zoom. Lees via onderstaande link het nieuwsbericht van CJP of ga direct naar het platform.

Lees meer...
Raad voor Cultuur brengt advies uit aan informateur

Op 15 april jongstleden bracht de Raad voor Cultuur advies uit aan informateur Herman Tjeenk Willink, die vanuit inhoudelijke thema’s onderzoekt welke partijen een coalitie kunnen vormen. In het advies wordt gesteld dat het nieuwe kabinet jaarlijks 477 miljoen euro meer moet investeren in de kunsten, erfgoed, bibliotheken en media. Alleen zo kan het Rijk bewerkstelligen dat iedereen in Nederland cultuur kan ervaren of beoefenen, én dat iedereen die in de culturele sector werkt ook fatsoenlijk wordt betaald. De investering kan bovendien het maatschappelijk herstel na de coronacrisis aanzwengelen. Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur, maakt zich in de Volkskrant ook sterk voor cultuureducatie. Het beeld dat cultuur alleen gaat over hoge kunst en topgezelschappen moet dringend veranderen, vindt Baele: "Je leert (via cultuureducatie, red.) dan niet alleen allerlei vormen en smaken van cultuur, je leert kijken en genieten en daarmee leer je het ook normaal vinden."

Lees meer...
 
Certificering
 
Logo_CBCT_4x4

Onlangs ontving het volgende lid van Cultuurconnectie het certificaat 'Kwaliteit in Beeld':

Cultuurconnectie feliciteert directeur Nathalie Savelsbergh én haar medewerkers met het behalen van het certificaat 'Kwaliteit in Beeld'.

Een overzicht van alle gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van de CBCT. Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Jan-Willem Kluën of kijk op www.cultuurconnectie.nl/certificering.

 
Ledennieuws
 
Logo_24creatief
Structurele kennisdeling in Noord Holland

In de provincie Noord-Holland hebben 25 Centra voor de Kunsten (verbonden in het OCK) de handen ineengeslagen. Al gedurende de eerste Lock down in 2020 hebben zij de website 24creatief.nl in het leven geroepen: een website met tal van leuke en gratis video workshops gemaakt door docenten van de 25 centra. De website is inmiddels doorontwikkeld en heeft een ledenlogin gekregen waarin via diverse forums kennis gedeeld kan worden.

 
Personalia
Liesbeth Levy nieuwe directeur KCR (Rotterdam)

Onze lidorganisatie KCR (Rotterdam) heeft een nieuwe directeur aangesteld: Liesbeth Levy. Zij is op dit moment nog algemeen directeur van LOKAAL, centrum voor Lokale Democratie in Rotterdam. Zij start per 1 september 2021 en volgt daarmee de vertrekkende directeur Ruud Visschedijk op.

Lees meer...