Nieuwsbrief 8, 15 juni 2021

Terugblik voorjaarscongres | nieuwe voorzitter | onderzoek coronasteun gemeentes | lid Art-S-Cool
 
2021.06.10_ALV_banner_duotone_lime
Terugblik voorjaarscongres

Op 9 en 10 juni jongstleden heeft het Voorjaarscongres 2021 van Cultuurconnectie plaatsgevonden. Naast het inhoudelijke programma van het congres vonden tevens de Algemene Ledenvergadering (ALV) en een cao-ledenraadpleging van Cultuurconnectie plaats. Van het inhoudelijke congres is een korte terugblik op de publieke website van Cultuurconnectie geplaatst. Voor leden is eveneens een terugblik van de ALV en de cao-ledenraadpleging beschikbaar via het besloten Ledennet.

Lees meer...
MMIK_Jantien_Westerveld
Nieuwe voorzitter Cultuurconnectie

Tijdens de ALV van 10 juni 2021 hebben de leden van Cultuurconnectie Jantien Westerveld gekozen als nieuwe voorzitter van het bestuur van Cultuurconnectie. Tevens werd de benoeming van bestuurslid Bert Frölich met een tweede termijn verlengd. Jantien Westerveld kent onze branche op haar duimpje: eerder was zij directeur van Muziek- en Dansschool Amstelveen (nu: Platform-C) en momenteel geeft zij leiding aan Meer Muziek in de Klas. Jantien Westerveld neemt de voorzittershamer over van Betty van Oortmerssen-Schutte die na twee zittingstermijnen uit het bestuur van Cultuurconnectie is getreden. Het interview dat Cultuurconnectie eerder met Jantien Westerveld had, is via onderstaande link terug te lezen.

Lees meer...
Robert_Vroegindeweij_4x4
Robert Vroegindeweij benoemd in bestuur EMU

Tijdens de general assembly van de European Musicschool Union (EMU) op 14 mei 2021 is Robert Vroegindeweij gekozen als algemeen bestuurslid van de EMU. Robert is directeur van Muziekschool Zeeland, lidorganisatie van Cultuurconnectie. "In de EMU wordt momenteel gekeken naar het vergroten van het bereik in grote(re) verzorgingsgebieden, digitale vormen van muziekonderwijs en de algemene positie van muziekonderwijs in de maatschappij. Heel waardevol om dit vanuit het Europese perspectief te gaan bekijken. Dank aan Cultuurconnectie voor het geschonken vertrouwen in mijn kandidatuur en ik ga mij de komende tijd met veel plezier hiervoor inzetten", aldus Robert Vroegindeweij.

COVID-19_composite_NL_lime
Onderzoek naar gemeentelijke coronasteun

Op initiatief van de Taskforce culturele en creatieve sector is een hele eenvoudige en korte enquête in de culturele sector uitgezet, om de coronagerelateerde steun door gemeenten te onderzoeken. Doel is om de uitvoeringspraktijk in kaart te brengen van gemeenten die rijkssteun voor dit doel hebben ontvangen en anekdotisch informatie te verzamelen over gevallen waar het niet liep zoals het had gemoeten. De gegevens worden tevens gebruikt om in kaart te brengen wat er in de toekomst nodig is voor het noodzakelijke corona-herstelplan. Voor deelname aan de enquête en meer informatie volgt u onderstaande link.

Lees meer...
Tweede_Kamer_banner_lime
Kamerdebat cultuur en corona

De Taskforce culturele en creatieve sector heeft onlangs een brief aan de Tweede Kamer gestuurd voor het Tweede Kamerdebat Cultuur en corona dat op maandag 14 juni jongstleden plaatsvond. De taskforce geeft daarin aan dat – ondanks de zeer welkome en in dank ontvangen steunpakketten specifiek voor cultuur – het tijd en extra investeringen zal kosten voor de culturele en creatieve sector om het inkomstenniveau van voor de crisis te kunnen bereiken. De taskforce geeft aan dat de weg naar een veerkrachtige, gezonde sector, waar het publiek ten volle van kan genieten, moet lopen via noodsteun en via herstel en transitie.

Lees meer...
Aanvullende richtlijnen coronaprotocol aangepast

Met de verdere versoepelingen per 5 juni jongstleden ten aanzien van groepslessen en -activiteiten in de cultuureducatie, heeft de werkgroep de branchespecifieke aanvullende richtlijnen aangepast. Deze aanpassingen zijn verwerkt nadat ook de Rijksoverheid haar informatie online had bijgewerkt. Met de hervatting van onsite activiteiten per 19 mei en de navolgende versoepelingen van 5 juni is alweer heel veel mogelijk, maar nog steeds gelden er richtlijnen om een en ander veilig te kunnen laten plaatsvinden. Door het protocol en de branchespecifieke aanvullende richtlijnen te blijven volgen, bereiken we sneller gezamenlijk de eindstreep van deze coronacrisis.

Lees meer...
Update Zoom-project

Het Zoom-project cultuureducatie en het Zoom-project volksuniversiteiten blijven ons positief verbazen met de aanhoudende stijging van het aantal sessies dat binnen deze projecten plaatsvindt. Inmiddels zijn we met beide projecten alweer de 150.000 sessies voorbij. De deelnemers van beide projecten zijn bijzonder tevreden over de geboden mogelijkheden en hoe het uitkomst biedt om door te blijven gaan ten tijde van de coronacrisis.

Ontspanning_banner_lime
Hoe help je medewerkers ontspannen?

Zie je dat je medewerkers na ruim een jaar coronacrisis tijdens videocalls steeds minder aandacht hebben? Of lijken je medewerkers somber en futloos? Tijd om eens te kijken naar de balans tussen inspanning en ontspanning. Preferred supplier Zilveren Kruis richtte een webpagina in gewijd in dit onderwerp, met informatie en workshops.

Lees meer...
 
Certificering
 
Logo_CBCT_4x4

Onlangs ontvingen de volgende leden van Cultuurconnectie het certificaat 'Kwaliteit in Beeld':

Cultuurconnectie feliciteert waarnemend directeur Evelien Bril (Home of Talents) en directeur Yvonne van der Pol (Myouthic) én hun medewerkers met het behalen van het certificaat 'Kwaliteit in Beeld'.

Een overzicht van alle gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van de CBCT. Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Jan-Willem Kluën of kijk op www.cultuurconnectie.nl/certificering.

 
Ledennieuws
 
Marco_de_Souza_lintje_4x4
Marco de Souza: officier in de Orde van Oranje-Nassau

Op 28 mei jongstleden is Marco de Souza (directeur Muziekcentrum Zuidoost en het Leerorkest) benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Souza ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet om muziekles en instrumenten toegankelijk te maken voor leerlingen in heel het Koninkrijk, met name in achterstandswijken. Hij ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Femke Halsema. Ook Cultuurconnectie feliciteert Marco met deze welverdiende erkenning voor zijn goede werk. Eerder interviewden wij Marco de Souza over zijn werk en dat interview is hier terug te lezen. Via onderstaande link kunt u het persbericht van de gemeente Amsterdam lezen.

Logo_Art-S-Cool_4x4
Nieuw lid: Art-S-Cool

Cultuurconnectie verwelkomt Art-S-Cool, dé kunstschool uit de Haagse Schilderswijk, als nieuw lid van onze branchevereniging. Met hun binnen- en buitenschoolse kunstactiviteiten stimuleren zij bij kinderen kennis, talenten en vaardigheden die nodig zijn voor nu en voor hun toekomst. Dit jaar bestaat Art-S-Cool 10 jaar: "We hebben het idee opgevat een jubileumjaar ervan te maken om er toch een feest van te maken. Het grootste feest zou zijn om met de kinderen samen een feest te gaan organiseren. (...) Kinderen zijn zo creatief, dat kunnen zij ook heel goed."