Lockdown verder aangescherpt

Avondklok vanaf zaterdag 23 januari 2021

Premier Rutte heeft 20 januari jongstleden tijdens een persconferentie de huidige lockdown verder aangescherpt. Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

Vanaf zaterdag 23 januari aanstaande geldt daarom een avondklok. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. Het doel is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnen komen. Zo kunnen we het moment dat de nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en zodat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan. Want het kabinet wil niet over een paar weken terugkijken op dit moment en constateren dat we onvoldoende hebben gedaan. Vanzelfsprekend sluit Cultuurconnectie zich daarbij aan. Lees via deze link welke maatregelen gelden in een kort overzicht.

Avondklok en benodigde verklaringen

Vanaf zaterdag 23 januari 2021 is het verboden om tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends buiten te zijn. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. De werkgever bepaalt dit en vult dan de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in. De avondklok is een zware maatregel, maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan. De avondklok geldt minimaal tot met tot ten minste 10 februari 2021, 04:30 uur. Voor meer informatie over de avondklok klik hier.

Fieldlabs

Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs vanaf half februari. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en twee concerten wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten, om zicht te krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de aangescherpte maatregelen klik hier.