Volksuniversiteit Het Groene Hart

Onlangs mocht Cultuurconnectie weer een volksuniversiteit als lid verwelkomen: Volksuniversiteit Het Groene Hart. Hieronder stelt de organisatie zich kort aan u voor.

logo_Volksuniversiteit_Groene_Hart

Volksuniversiteit Het Groene Hart (VUHGH) is in 1977 opgericht als Volksuniversiteit Woerden. In 2014 is deze volksuniversiteit gefuseerd met Volksuniversiteit Bodegraven-Reeuwijk tot VUHGH.

Iedere volwassene kan bij Volksuniversiteit Het Groene Hart terecht voor een leuke cursus, ongeacht vooropleiding, leeftijd en religieuze, politieke, maatschappelijke of culturele achtergrond.

"Wij leveren een actieve bijdrage aan een leven lang leren voor volwassenen en bevorderen de persoonlijke ontwikkeling van onze deelnemers.
Onze leidraad voor ons werk is: Volksuniversiteit Het Groene Hart biedt laagdrempelige en eigentijdse volwasseneneducatie, waarvoor geen vooropleiding of diploma vereist is. Op een plezierige manier samen leren staat hierbij centraal. De cursussen worden aangeboden voor een eerlijke, kostendekkende prijs en uitgevoerd door professionele docenten.”
Volksuniversiteit Het Groene Hart

Een gevarieerd programma

Elk jaar presenteren zij een breed en gevarieerd programma met ongeveer 200 cursussen, workshops, lezingen, excursies, wandelingen en proeverijen. De leergebieden zijn onderverdeeld in de categorieën Talen, Culinair, De Digitale Wereld, Hobby & Vrije Tijd, Literatuur, Kunst & Cultuur, Mens & Maatschappij, Wetenschap & Technologie. Ook zijn er elk cursusjaar van september tot juni enkele speciale, overstijgende thema’s waarin elementen van verschillende leergebieden gecombineerd worden aangeboden.

Het fysieke lesprogramma blijft de kern van hun aanbod, daarnaast bieden zij ook een aantal online cursussen aan.

Open non-profit organisatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart is een leuke, open, informele, non-profit organisatie met zo’n vijfentwintig enthousiaste vrijwilligers en zonder beroepskrachten. De cursussen worden bekostigd vanuit deelnemersbijdragen en zijn zonder subsidies. Onderdelen van deze volksuniversiteit zijn een bestuur, cursuscoördinatoren, een marketingteam, de administratie en conciërges op de cursuslocaties. De cursussen worden verzorgd door ongeveer zeventig professionele docenten, die op contractbasis worden ingehuurd. Voor de uitvoering huren zij lokalen op twee locaties in Woerden en op twee locaties in Bodegraven.