Eagerly

Noodzaak digitale toegankelijkheid

De overheid verplicht sinds september 2020 culturele organisaties die uit publiek geld subsidie ontvangen om de WCAG 2.1 richtlijn voor digitale toegankelijkheid te volgen. Voor de meeste organisaties is dit niet eenvoudig te realiseren. Eagerly helpt u graag op weg met goede informatie.

Wat is digitale toegankelijkheid

Eagerly_accessibility_4x3

Als websites goed in elkaar zitten, kunnen ze door iedereen worden gebruikt, ook door bezoekers met een beperking en kan ook écht iedereen meedoen. Een toegankelijke website is door iedereen bedienbaar, waarneembaar, begrijpelijk en robuust (technisch toegankelijk). Dit lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Daarom heeft het World wide web consortium (W3C) standaarden opgesteld: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De nieuwste versie 2.1 verscheen in 2018 en is sinds september 2020 verplicht voor culturele organisaties die uit publiek geld subsidie ontvangen. Maar ook het bedrijfsleven is in vanuit de Wet gelijke behandeling verplicht hier naar te streven.

Wie heeft baat bij digitale toegankelijkheid?

Een website of app moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking. Denk aan slechtzienden, kleurenblinden, laaggeletterden, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met een gebroken arm. Circa 35% van de Nederlandse bevolking heeft baat bij een goede toepassing van toegankelijkheidsrichtlijnen. Ongetwijfeld zijn dat ook bezoekers van uw website. Een toegankelijke website is voor alle bezoekers gemakkelijker in gebruik, beter vindbaar door zoekmachines en werkt beter op verschillende apparaten en browsers.

Wat u moet doen:

  1. Begrijpen wat digitale toegankelijkheid omvat. Bronnen:
    a. https://www.digitoegankelijk.nl
    b. https://wcag.nl/kennis/richtlijnen
    c. https://cultuurmarketing.nl/hoe-maak-je-jouw-website-toegankelijk
  2. Directie overtuigen van de noodzaak en verplichting om hierop in te zetten;
  3. Onderzoeken wat verbeterd moet worden (welke sites heeft u en wat is er nodig), uw website-ontwikkelaar inschakelen voor ondersteuning.
    Quickscans:
    a. https://wcag.nl/
    b. https://wave.webaim.org/
  4. Plan van aanpak maken: langetermijn en/of laaghangend fruit eerst
  5. Webredacteuren trainen.
  6. Implementatie.
  7. Periodieke audits & randvoorwaarden opstellen voor nieuwe projecten.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij deze stappen? Vraag dan Eagerly om mee te denken of te begeleiden. Ook als uw websites niet bij Eagerly in beheer zijn, kunnen de consultants van Eagerly u ondersteunen in het gehele proces.

Over Eagerly

Eagerly is een full service webbureau. Zij maken maatwerk WordPress websites waar bezoekers blij van worden. Conversie gedreven, toegankelijk en vooruitstrevend. Dat doen zij met een team van twintig specialisten. Ze werken alleen voor opdrachtgevers die de wereld mooier maken. Kennismaken? Bel Matthijs Reerink (030 7853179) of stuur een e-mail naar m.reerink@eagerly.nl.