Nieuwsflits, 14 januari 2022

INFORMATIE: gesprek taskforce met staatssecretaris Gunay Uslu
 
2022.01.13_GU_JB_gesprek_uncropped

Jan Brands in gesprek met staatssecretaris Gunay Uslu.
(foto: Anita Lataklif / TivoliVredenburg)Drie dagen na haar installatie heeft de staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, op donderdag 13 januari jongstleden de Taskforce culturele en creatieve sector ontmoet. Tijdens deze kennismaking in TivoliVredenburg heeft zij met de taskforce over de urgente zaken van dit moment gesproken. Jan Brands, directeur van Cultuurconnectie, heeft in dit gesprek heel helder uiteen kunnen zetten waar kunst- en cultuurbeoefening, cultuureducatie en volksuniversiteitswerk voor staan, wat ze goed doen en welke waarde ze hebben en tevens direct bepleit dat het voor een goede volksgezondheid van cruciaal belang is dat iedereen in Nederland snel weer actief aan kunst- en cultuurbeoefening kan deelnemen. Dat de binnenschoolse cultuureducatie (per 10 januari 2022) weer opgestart is, is fijn, maar cultuureducatie in de vrije tijd is ook zeer belangrijk voor het welzijn en welbevinden van onder andere de jongeren. “We worden niet alleen gezond door de spieren in de sportschool te trainen, maar ook in muziek-, zang- of dansles! Ten behoeve van de mentale gezondheid en weerbaarheid is het essentieel dat we ook het hoofd en het hart weer trainen en de verwondering, troost en verbeelding aanzetten", aldus Brands. Het was een goed gesprek: "We voelen ons gezien en gehoord."

Vandaag worden er officieel nieuwe besluiten genomen over versoepelingen tijdens een overleg tussen ministers en staatssecretarissen. Vanavond worden deze besluiten bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het is mogelijk dat de koppeling die eerder steeds werd aangehouden tussen sportbeoefening en cultuurbeoefening door het kabinet nu wordt losgelaten. Dat zou betekenen dat cultuurbeoefening en de buitenschoolse cultuureducatie nog niet fysiek mag worden beoefend en de lessen en cursussen alleen digitaal door kunnen gaan. De staatssecretaris heeft vandaag in

2022.01.13_GU_luisterend_cropped_4x3

media verklaard dat ze wil gaan kijken of er coronamaatregelen in de cultuursector kunnen worden versoepeld. Mochten er geen versoepelingen aangekondigd worden vanavond, dan is het zeer waarschijnlijk dat het kabinet dan op korte termijn weer een nieuw weegmoment laat plaatsvinden.

Logo_taskforce_CCS_banner
Links