Nieuwsflits, 16 februari 2022

INFORMATIE: Nederland gaat weer open
 
COVID-19_composite_NF2022.01.26


Het kabinet heeft bij monde van minister Ernst Kuipers op 15 februari 2022 aangekondigd dat ‘alles weer open kan, in drie stappen’. Nederland gaat weer van het corona-slot. Iedereen die werkt is verheugd om (bijna) zonder beperkingen weer aan de slag te kunnen en de culturele en creatieve sector kan het publiek, de deelnemers en cursisten weer verwelkomen zoals zij dat graag doet. In de afgelopen twee jaar zijn we gedurende langere perioden helemaal gesloten geweest en tussendoor onder strenge voorwaarden deels geopend. Het was voor velen geen gemakkelijke tijd, op tal van vlakken, daarom hebben we met velen van u, enorm naar dit moment uitgekeken. Welke stappen worden genomen?

Stap 1: per direct

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: per 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari 2022 mogen culturele organisaties weer tot 01.00 uur geopend blijven. Het CTB (coronatoegangsbewijs op basis van 3G) blijft dan nog een week lang gelden in bioscopen, musea en theaters. Eenmaal binnen is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer nodig. Op culturele locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog verplicht.

Stap 3: per 25 februari

Vanaf 25 februari 2022 gelden overal in Nederland weer de normale openingstijden. Ook vervalt de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje, het maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats. Het coronatoegangsbewijs vervalt op locaties waar minder dan 500 mensen zijn. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen, zoals concerten, festivals en evenementen, zonder vaste zitplaats, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien (oftewel 1G, het laten zien van een negatief testresultaat).

De Taskforce culturele en creatieve sector vindt die grens van 500 willekeurig, zeker als er straks nergens meer 1,5 meter afstand hoeft te worden gehouden. Voor de toekomst blijft perspectief en voorspelbaarheid nodig. De culturele sector roept bij monde van de Taskforce het kabinet nogmaals op om helder en voorspelbaar te zijn over de marsroute die het aanhoudt als het gaat om het gebruik van maatregelen zoals 1G (nu en in de toekomst) en hierbij het eerder gepresenteerde Openingsplan met routekaart serieus als uitgangspunt te nemen.

Voor uitgebreide informatie over de stappen en de gevolgen van het openen van Nederland kunt u uiteraard terecht op rijksoverheid.nl.

Cultuurconnectie in corona-tijd

Met het weer opengaan van Nederland komt er ook een einde aan een intensieve tijd van informatieverstrekking op het gebied van de corona-maatregelen door Cultuurconnectie. Wij hebben de branche en de buitenwereld waar mogelijk voorzien van actuele informatie over de algemeen geldende maatregelen en in het bijzonder die voor de cultuureducatie gedurende de afgelopen twee jaren. Het team van Cultuurconnectie heeft zich gedurende deze periode maximaal ingezet, met protocollen, richtlijnen, inhoudelijk, ondersteunend, communicatief en vanzelfsprekend tijdens de zeer noodzakelijke lobby richting en in Den Haag. Onze nieuwsflitsen, telkens na de persconferenties of andere aanleidingen om direct te communiceren met de leden en de rest van de branche, hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, zoals ook de microsite en niet te vergeten de werkgroep protocollen. Op deze plaats een dankwoord aan eenieder die ons daarbij heeft bijgestaan, als ook aan iedereen die ons in deze niet gemakkelijke tijd heeft voorzien van complimenten voor onze dienstverlening en de zo gewaardeerde steuntjes in de rug. Is dit onze laatste nieuwsflits over de corona-maatregelen? Dat verwachten wij wel, maar als de afgelopen twee jaren iets hebben geleerd, is het wel dat niet alles te voorspellen is, en dat is nog een understatement… Nederland gaat weer open, maar blijf alert en bovenal gezond!


Met vriendelijke groet,


Jan Brands
Directeur Cultuurconnectie