Ledenbrief 2023.76.690.NdB.sh

Uitnodiging: 29 september 2023 conferentie sociale veiligheid – Cultura Ede
 
Cultuurconnectie_VOB_Sociale_veiligheid_event

Geachte {heermevrouw} {achternaam},

Hoe gaat u om met sociale veiligheid en heeft u hiervoor beleid of hoe stelt u dat op? Hierover organiseren de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) en Cultuurconnectie op 29 september 2023 een conferentie voor directie en hr bij Cultura Ede. Tijdens de conferentie krijgt u handvatten om in de praktijk mee aan de slag te gaan. 

Programma
09.30 uurOntvangst
10.00 uurOpening door de directeuren van Cultuurconnectie en VOB
10.15 uurInleiding door Laura Menenti, Hoofd bureau bij Regeringscommissaris
seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld
11.15 uurPauze
11.30 uurKeuze uit een van deze drie workshops:
  • Leiderschap en sociale veiligheid
  • Vertrouwenspersonen
  • Beleid
13.00 uurLunch (to go)
14.00 uurEinde conferentie

Leiderschap en sociale veiligheid

Muriel Schrikkema van Direction gaat in op welke actieve rol directeuren en hr-adviseurs hebben wanneer het gaat om het bouwen aan sociale veiligheid. Je wordt allereerst bewust van het belang van jouw actieve rol. Daarnaast leer je hoe je in jouw organisatie kwalitatief goede gesprekken over grenzen en veiligheid actief kunt voeren. Hoe ga je effectief om met het feit dat iemand anders mogelijk een andere kijk heeft op grenzen en mate van ervaren veiligheid? Wie of wat bepaalt? En hoe spreek je elkaar constructief aan rond grenzen en veiligheid?

Vertrouwenspersonen

Lisette van der Lans van De Vertrouwenspersoon gaat tijdens deze workshop in op:

  • De kaders: wat zijn ‘ongewenste omgangsvormen’ en ‘grensoverschrijdend gedrag’ nu eigenlijk? Wie bepaalt dat, hoe herken je het, en wat de zegt de wet er (wel en niet) over?
  • De praktijk: welke factoren maken beleid werkelijk levend en effectief? Wat kun je doen om het onderwerp binnen je organisatie op de kaart te zetten? Welke rol kan een vertrouwenspersoon spelen?
  • Voorbeelden: de onderwerpen worden steeds geïllustreerd met waargebeurde praktijkvoorbeelden en de ‘lessons learned’.

Beleid voor sociale veiligheid

Tijdens de workshop van Carin van der Hor wordt ingegaan op de drie pijlers van sociale veiligheid en sociale veiligheidsbeleid:

  • aannamebeleid;
  • gedragscode;
  • vertrouwenspersoon/vertrouwenscontactpersoon.

Ze gaat met de deelnemers in gesprek over wat grensoverschrijdend gedrag eigenlijk is, waar moet je op letten bij het aannemen van nieuwe collega’s en wat kun je als organisatie aan preventie doen. En welke rol speelt de (gratis) VOG eigenlijk? Daarnaast kijkt ze ook naar wat er moet gebeuren als er dan toch dingen misgaan. Hier komt de rol van een vertrouwenspersoon aan bod en wordt ingegaan op het verschil met een klachtenprocedure.

Deelnemen

Meld u aan via deze link. Ook een collega is van harte welkom. We sluiten de conferentie af met een lunch of to go voor de terugreis. Dieetwensen of allergieën kunt u opgeven via het aanmeldformulier.

NB Heeft u zich al eerder aangemeld en heeft u een dieet of allergie? Dan kunt u dit per e-mail doorgeven aan info@cultuurconnectie.nl.

Kunt u onverhoopt toch niet en heeft u geen collega die in uw plaats wil en kan deelnemen? Tot één week van tevoren kunt u uw deelname kosteloos annuleren. Bent u alsnog verhinderd, dan brengen wij € 50 in rekening.

Praktisch

Cultura ligt in het centrum van Ede. Vanaf het NS-station Ede-Centrum loop je in 2 minuten naar Cultura. Vanaf het station Ede-Wageningen rijden er stadsbussen richting Ede Centrum. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Q-Park parkeergarage Markt aan de Brouwerstraat 21a. Of parkeer (betaald) aan het Kuiperplein aan de achterzijde van het gebouw.

Graag tot 29 september in Ede! Wij kijken er naar uit om samen met u aan de slag te gaan.


Met vriendelijke groet,

Cultuurconnectie & Vereniging Openbare Blibliotheken

Logo VOB_Cultuurconnectie