Nieuwsbrief 11, 14 november 2023

Verkiezingen 2023 | cultuur & coalitievorming | cultuurdebat | webinar cultuurlobby | podcasts
 
Nieuwsbrief_11_banner_verkiezingen_2023
Het Collectieve Creatieve Cultuurdebat

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is de vraag: hoe kijken politieke partijen naar de toekomst van creativiteit en cultuur? Op woensdagmiddag 15 november 2023 gaan (kandidaat) Tweede Kamerleden in Tivoli Vredenburg met elkaar in debat over kunst, cultuur, erfgoed en de creatieve industrie. Creativiteit, kunst, erfgoed en cultuur zijn als fundament onmisbaar in onze samenleving. Cultuur is een grondrecht van en voor iedereen. Toch blijven er nog veel kansen onbenut. Aan de hand van diverse stellingen spreken zij over het onbenutte potentieel van de sector. Zij wisselen van gedachten over hoe zij de bestaanszekerheid van werkenden in de sector willen verbeteren. Daarnaast schetsen zij hun visie op de rol van de culturele en creatieve sector in onze maatschappij.

Lees meer...
Inzet voor cultuureducatie en -participatie voor de formatie

Cultuureducatie en -participatie zijn van belang, daarover zijn bijna alle politieke partijen het eens. Ook de stemwijzer heeft cultuuronderwijs als een van de dertig stellingen opgenomen. Dus op woensdag 22 november 2023 valt er wat te kiezen. De werkgroep cultuureducatie en -participatie van Kunsten '92 heeft voor de verkiezingen een pamflet voorbereid met de inzet van Kunsten ’92 voor de formatie. Cultuurconnectie is lid van de werkgroep educatie en participatie van Kunsten '92.

Lees meer...
Cultureel_Kapitaal
Drie culturele huwelijksbeloften voor de nieuwe coalitie

Jan Brands-Leever neemt op 1 december 2023 afscheid van branchevereniging Cultuurconnectie. Op de valreep geeft hij nog enkele dringende adviezen aan het nieuw te vormen kabinet. Centraal staan de verbetering van de positie van de zzp’ers en de toegankelijkheid van cultuur voor iedereen. Voor een duurzaam 'huwelijk' tussen cultuur en overheid noemt Jan Brands drie huwelijksbeloften voor de nieuwe coalitie.

Lees meer...
Podcast_CBCT_#47
Podcast certificering voor kleine(re) organisaties

De Hillegomse Muziekschool is als eerste lidorganisatie binnen het nieuwe certificeringskader 'Kwaliteit in Beeld' (2.0) gecertificeerd. Directeur-bestuurder Nadine Stolk werkte mee aan aflevering #47 van de podcast over certificering van kleine(re) organisaties. Ben je benieuwd naar wat certificering in de cultuursector inhoudt en waarom dit een belangrijk aspect is in het werk als directeur-bestuurder? Luister dan naar deze podcast!

Lees meer...
Lunchwebinar: Effectief meepraten & lobbyen bij gemeente of ministerie

Het Oranje Fonds organiseert op 30 november 2023 van 12:00 tot 13:00 uur de gratis online lunchwebinar: Effectief meepraten & lobbyen bij gemeente of ministerie als sociaal initiatief. In het webinar delen ervaren sociaal ondernemers en lobby experts hun ervaringen en tips vanuit de praktijk. Ook schuiven beleidsmakers aan. Wat is hun perspectief en hoe gaan zij om met sociale initiateven/sociaal initiatiefnemers. Daarnaast deelt Boris Alberda, teamleider Kennis, Impact & Innovatie Oranje Fonds, kennis en praktijkvoorbeelden.

Lees meer...
Informatiebijeenkomst meerjarenregelingen Talentontwikkeling en Co-creatie

Het Fonds voor Cultuurparticipatie opent per 1 december 2023 twee nieuwe meerjarenregelingen: Talentontwikkeling en Co-creatie. Met deze regelingen richten zij zich op culturele organisaties die een doordachte visie op hun positie in en bijdrage aan het veld weten te combineren met samenhangende en relevante activiteiten. Op woensdag 15 november 2023 presenteert het Fonds een toelichting op deze regelingen en het aanvraagproces tijdens een (live) informatiebijeenkomst.

Lees meer...
Nieuwe podcast: Cultuurshift

Samen met Microphone Media lanceert DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie de eerste podcast over digitale transformatie voor cultuurprofessionals. Want in onze digitale wereld kan de cultuursector niet achterblijven. Hoe betrek je het publiek van de toekomst? Wat doen vooruitstrevende theaters, musea en poppodia nu al? En hoe creëer jij die verandering in jouw organisatie. Kortom: hoe maak je de cultuurshift? In 5 afleveringen neemt presentatrice Anic van Damme (NOS op 3 en RTL) de luisteraar mee naar alle uithoeken van Nederland om lichtende voorbeelden te laten horen van digitalisering in de cultuursector. Ook hoort u inclusie-experts en communicatieadviseurs die elk voorbeeld duiden.

Lees meer...
 
Certificering
 
Logo_CBCT_4x4

Onlangs ontving het onderstaande leden van Cultuurconnectie het certificaat 'Kwaliteit in Beeld':

Cultuurconnectie feliciteert interim-directeur Hugo van den Hoek Ostende (KOO) én zijn medewerkers met het behalen van het certificaat 'Kwaliteit in Beeld'.

Een overzicht van alle gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van de CBCT. Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Jan-Willem Kluën of kijk op onze website.

 
Personalia
Renske de Leuw directeur a.i. Centrum voor Muziek en Dans

Per oktober 2023 is Renske de Leuw aangesteld als directeur ad interim van Centrum voor Muziek en Dans uit Valkenswaard.  Zij neemt daarmee het stokje over van Paulien Dankers. Renske was al werkzaam bij CMD. 

Jasper van Wordragen nieuwe interim-directeur Volksuniversiteit Oss

Per 1 oktober 2023 is Jasper van Wordragen de nieuwe directeur a.i. van Volksuniversiteit Oss.

 
Agenda
 
ALV_duotone
16 november
Najaarscongres 2023 & ALV Cultuurconnectie

Op donderdag 16 november 2023 vinden het najaarscongres en de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Cultuurconnectie plaats bij lidorganisatie Theaterschool Rabarber in Den Haag.