Nieuwsbrief 9, 26 september 2023

Prinsjesdag 2023 | FCP-regeling Samen cultuur maken | pilotregeling Nationaal Akkoord Amateurkunst
 
2023_Prinsjesdag_magenta
Prinsjesdag 2023

Op dinsdag 19 september jongstleden (Prinsjesdag 2023) sprak Koning Willem-Alexander de Troonrede uit en bood de minister van Financiën vervolgens de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Ook onze sector werd genoemd in de troonrede: “Cultuur confronteert, inspireert en overbrugt tegenstellingen. Van festivalterrein tot concertgebouw, en van museum tot muziekschool. Daarom blijft het kabinet bevorderen dat mensen kunnen genieten van cultuur, bijvoorbeeld de Cultuurkaart voor jongeren en de openbare bibliotheek op zoveel mogelijk plaatsen”. Het btw-tarief op kunst en cultuur wordt niet verhoogd in 2024 en de overheid wil blijven investeren in talent en cultuur. Meer informatie over de Miljoenennota 2024 vindt u in het verslag op de website van Kunsten '92.

Lees meer...
Prinsjesdag 2023 whitepaper Ecclesia

Prinsjesdag 2023 stond in het teken van verduurzaming en armoedebestrijding. De uitdagingen waarvoor we staan, brengen grote onzekerheden met zich mee. De inflatie is historisch hoog en langdurig hoge prijzen zijn niet uit te sluiten. Veel organisaties maken zich zorgen over de stijgende kosten. Wat zijn de gevolgen voor de sociale zekerheid, pensioenen en ieders persoonlijke financiële situatie? Prefered supplier Ecclesia zette het voor u op een rij in een whitepaper.

Lees meer...
FCP-regeling ‘Samen cultuur maken’ weer open

Voor organisaties en professionals die gericht zijn op gelijkwaardig samenwerken tussen cultuur en het sociaal domein en die vernieuwende, niet vanzelfsprekende projecten in voorbereiding hebben, is per 2 oktober 2023 Spoor 1 en Spoor 2 van de subsidieregeling Samen cultuur maken van het Fonds voor Cultuurparticipatie geopend. In deze subsidieregeling werken het sociaal en het cultureel domein samen aan cultuur voor iedereen. Deze regeling bestaat uit verschillende sporen. Spoor 1 richt zich op kleinere en kortlopende initiatieven, waarbij de nadruk ligt op kennismaken en uitproberen. Spoor 2 richt zich op grotere en langlopende initiatieven en hier ligt de nadruk op leren en verbeteren. Per 6 november 2023 start de regeling voor een Meerjarentraject (Spoor 3).

Lees meer...
Pilotregeling Nationaal Akkoord Amateurkunst bijna gereed

In november 2022 bepleitte de staatssecretaris voor cultuur in haar ‘Meerjarenbrief 2023-2025' een Nationaal Akkoord Amateurkunst. Een waardevolle stap voor de sector. Ze zegt in haar brief: “Ik investeer in de sectorontwikkeling en -vernieuwing van amateurkunst. Ruim zeven miljoen mensen doen aan amateurkunst. Tegelijk blijken voorzieningen voor amateurs kwetsbaar. Ik zet in op een Nationaal Akkoord Amateurkunst met afspraken tussen OCW, IPO en VNG over een structurele, samenhangende aanpak van de ondersteuning van amateurkunstgroepen.”

In de afgelopen periode heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie in samenwerking met OCW en LKCA en bijgestaan door het culturele veld de contouren van de regeling ontwikkeld. De opbouw en de belangrijkste kaders heeft FCP vastgelegd in een factsheet. Naar verwachting zal de regeling per half/eind oktober 2023 gereed zijn.

Koornet Werkdag 2023: afscheid en inspiratie

Op zaterdag 23 september 2023 vond de Koornet Werkdag plaats in het ICOON-theater in Amersfoort. Tijdens deze dag namen de koorsector en andere betrokkenen afscheid van Daphne Wassink als vertrekkend Koornetwerk-voorzitter. In een College Tour-achtige setting werd Daphne geïnterviewd en toegesproken. 

2023.09.26_Daphne Wassink_Koornetwerk

Ze oogstte hulde en lof voor haar tomeloze inzet en succes in de afgelopen jaren. De Koornet Werkdag werd een dag vol ontmoeting en inspiratie, koorzang en workshops voor iedereen die zingt, dirigeert, bestuurt of organiseert.

2023.11.16_ALV_duotone_banner
Save-the-date: najaarscongres & ALV 2023

Op donderdag 16 november 2023 zullen het najaarscongres en de algemene ledenvergadering van Cultuurconnectie plaatsvinden bij lidorganisatie Theaterschool Rabarber in Den Haag. Noteert u deze datum alvast in uw agenda? Onder de werktitel Diversiteit & Inclusie en de toekomst van cultuureducatie en -participatie! geven wij inhoud aan het congres. Cultuurconnectie houdt u via de nieuwsbrief en speciale informatiepagina op de hoogte van ontwikkelingen rondom programma en sprekers.

 
Ledennieuws
 

Myouthic, centrum voor de kunsten Thorn, heeft per 1 september 2023 een nieuwe naam: CultuurPerron. De organisatie verzorgt muziekles en cultuureducatie in zes verschillende gemeenten (Peel en Maas, Leudal, Maasgouw, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Beek), startte in 2013 en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een landelijk gecertificeerd kunstencentrum.
Lees hier meer over CultuurPerron.

 
Personalia
Lous Kerkhof nieuwe directeur-bestuurder Concordia

Per 5 september 2023 is Lous Kerkhof de nieuwe directeur-bestuurder van Concordia. Zij volgt daarmee Roswyde Burgman op, die haar functie heeft neergelegd omdat de huidige veranderopdracht bij Concordia vraagt om een ander profiel.
Lees meer...

 
Agenda
 
VU_themadag_800x600
12 oktober
LDOV-COV, 12 oktober 2023

Op 12 oktober 2023 vindt het eerstvolgende Directeuren- en Coördinatorenoverleg Volksuniversiteiten (LDOV/COV) plaats, bij Volksuniversiteit Oss. Meer informatie en aanmelden.

ALV_duotone
16 november
Najaarscongres 2023 & ALV Cultuurconnectie

Op donderdag 16 november 2023 vinden het najaarscongres en de Algemene Ledenvergadering (ALV) van Cultuurconnectie plaats bij lidorganisatie Theaterschool Rabarber in Den Haag.