De opheffing van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt. Ook neemt het kabinet stappen om de positie van mensen op de arbeidsmarkt te verbeteren, onder andere door de verschillende wetsvoorstellen in het arbeidsmarktpakket. Het kabinet vindt het daarnaast belangrijk dat naast handhaving ook de verschillende arbeidscontractvormen gelijker worden getrokken. Hiervoor worden eerder aangekondigde maatregelen verder uitgewerkt, zoals de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en de (versnelde) afbouw van de zelfstandigenaftrek.
Kort samengevat de belangrijkste uitkomsten uit de besprekingen en de uitwerking door de belastingdienst:
- Zzp-wet zal niet 'hysterisch' gecontroleerd worden, maar de belastinginspecteurs gaan zich wel richten op sectoren waar veel schijnzelfstandigheid is.
- Bedrijven die te goeder trouw zijn kunnen eerst een waarschuwing krijgen om alsnog aan de wet te gaan voldoen. Met boetes zal "terughoudend" worden omgegaan, tenzij het bedrijf willens en wetens flink de fout in gaat.
- Er worden geen modelovereenkomsten meer door de Belastingdienst goedgekeurd. De lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst. De branche modelovereenkomst kunst- en cultuureducatie is geldig tot 10 maart 2027.
- Om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de opheffing van het handhavingsmoratorium blijft de Belastingdienst in aanloop naar 1 januari 2025 opdrachtgevers en zzp’ers voorzien van informatie en praktische hulp.
Wat betekent dit voor uw organisatie?
Dit verschilt per organisatie, afhankelijk van aantal werknemers, aard van de werkzaamheden en de afspraken en overeenkomsten die u maakt met de opdrachtnemers. Breng in elk geval alle zzp’ers in uw organisatie in kaart, zorg dat de dossiers op orde zijn, toets de relatie van de zzp’ers en beschrijf het beleid/ proces van de organisatie rondom inhuur zzp’ers.
Mocht u dat nog niet gedaan hebben; ga in gesprek met uw zzp’ers. Hoe kijken zij aan tegen de toekomstige samenwerking en de wijze waarop dat ingevuld kan worden? Exploreer mogelijkheden, bespreek de organisatie van het werk, de inbedding, zelfstandigheid en het ondernemerschap. Maak hier verslagen van om aantoonbaar te maken dat u inderdaad aan de slag bent met het voorkomen van schijnzelfstandigheid binnen uw organisatie. Werk bij nieuwe opdrachten met de Modelovereenkomsten waarbij u de geel gearceerde passages intact laat. Let wel: ze geven alleen zekerheid als opdrachtgever en opdrachtnemer feitelijk werken zoals beschreven in de overeenkomst.
Een uitgebreidere checklist vindt u in het document Leeswijzer ZZP en schijnzelfstandigheid.
Meer duidelijkheid en hulp
De Belastingdienst zoekt actief de samenwerking op met de markt om zoveel mogelijk onrust weg te nemen. Dit wordt de komende maanden via informatiesessies, webinars en bedrijfsgesprekken voortgezet. Ook blijft de Belastingdienst in gesprek gaan met onder andere koepels, brancheorganisaties en fiscaal dienstverleners.
Cultuurconnectie werkt samen met haar partners Stadhouders Advocaten, Forvis Mazars belastingexperts en een aantal werkvelddeskundigen aan een update van eerder genoemde leeswijzer en een stappenplan.