Nieuwsbrief 3, 26 maart 2024

CAO KE 2024 algemeen verbindend verklaard | Kwaliteit in Beeld | cultuur en klimaat
 
Arbeidsvoorwaarden_banner
CAO Kunsteducatie 2024 algemeen verbindend verklaard

Op verzoek van de sociale partners in de kunsteducatie heeft de Minister van SZW het besluit genomen om de CAO Kunsteducatie van 9 maart 2024 tot en met 31 december 2024 algemeen verbindend te verklaren. Dit bericht is op 8 maart 2024 in de Staatscourant gepubliceerd. Door dit besluit zijn de algemeen verbindend verklaarde bepalingen van de CAO Kunsteducatie ook verplicht van toepassing op organisaties die niet zijn aangesloten bij brancheorganisatie Cultuurconnectie, maar die wel onder de werkingssfeer van de cao vallen.

Lees meer...
Primeur Kwaliteit in Beeld 2.0

In het najaar van 2023 had lidorganisatie de Hillegomse Muziekschool de primeur om als eerste lidorganisatie binnen het nieuwe certificeringskader 'Kwaliteit in Beeld' (2.0) gecertificeerd te worden. Directeur-bestuurder Nadine Stolk heeft in haar twaalf jaar als leidinggevende inmiddels drie keer een certificering doorlopen en heeft de ontwikkelingen rondom kwaliteitszorg in de branche op die manier van dichtbij meegemaakt. Cultuurconnectie sprak met Nadine over haar ervaringen, vooral vanuit het perspectief van een kleine organisatie met een klein team.

Lees meer...
Logo_fonds_Cultuurparticipatie
Versterken verbinding tussen cultuur en klimaat

Het Fonds voor Cultuurparticipatie lanceert de Open Call Cultuur voor Klimaat, gericht op projecten die met social design en co-creatie bijdragen aan klimaatacties. Het doel is de verbinding tussen cultuur en klimaat te versterken, en te laten zien hoe cultuur kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Aanvragen kunnen worden ingediend tussen 8 april en 6 mei 2024.

Lees meer...
2024_geldfit
Grip op geld met Geldfit

Geldproblemen kunnen vaak leiden tot een verhoogde mate van sociale onveiligheid in iemands omgeving. Financiële moeilijkheden kunnen leiden tot stress, angst en een verminderd welzijn wat op hun beurt van invloed zijn op iemands gedrag en relaties. Het kan leiden tot verkeerde beslissingen waardoor sociaal onveilige situaties ontstaan. De website Geldfit biedt diverse online tools waar uw medewerkers met financiële problemen terecht kunnen voor hulp. 

Duurzaamheid als antwoord op inflatie en stijgende energieprijzen

Preferred supplier Stead Advisory organiseerde op 29 februari 2024 in 's-Hertogenbosch - exclusief voor leden van Cultuurconnectie - een seminar over welke mogelijkheden er zijn om huisvesting duurzamer te maken. Tijdens deze dag bij lidorganisatie Huis73 werd onderzocht wat duurzaam eigenlijk is en wat de mogelijkheden zijn om huisvesting duurzamer te maken. Is duurzamer worden altijd een vooruitgang? Vakspecialisten vanuit en namens de leden werden door de diverse deskundigen van Stead Advisory niet alleen meegenomen in de inhoudelijkheid maar ook op locatie. Eerst - één dag voor de officiële opening - met een bezoek aan Theater aan de Parade en later op de dag met een rondleiding en uitgebreide toelichting op de ruim twee jaar durende verbouwing aan het pand van Huis73 aan de Hinthamerstraat. Lees hier alles over de verbouwing van Huis73. De presentaties van het seminar zijn voor leden hier te downloaden.

 
Certificering
 
Logo_CBCT_4x4

Onlangs ontvingen onderstaande leden van Cultuurconnectie het certificaat 'Kwaliteit in Beeld':


Cultuurconnectie feliciteert directeur-bestuurder Marcel Jansen (Cultuurbedrijf NOP) en directeur Hendrik Jan Houtsma (Quintus) én hun medewerkers met het behalen van het certificaat 'Kwaliteit in Beeld'.
Een overzicht van alle gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van de CBCT. Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Jan-Willem Kluën of kijk op onze website.

 
Ledennieuws
 
In memoriam Alexander Plooij

Op 12 maart 2024 is Alexander Plooij overleden. Cultuurconnectie condoleert de familie en bekenden van Alexander en wenst hen sterkte in deze moeilijke tijd. Alexander vervulde gedurende 11 jaar de rol van directeur bij lidorganisatie Muziekschool de Muzen en was later parttime manager (Kunst & Cultuur) Educatie bij De Kubus, Centrum voor Kunst & Cultuur. Zijn toewijding aan kunst- en cultuureducatie was bewonderenswaardig. Cultuurconnectie is dankbaar voor de waardevolle bijdrage en de visie die Alexander in de afgelopen jaren heeft gedeeld.

 
Personalia

De Rotterdamse Volksuniversiteit krijgt per 1 april 2024 een nieuwe directeur: Monique Rutgers. Zij neemt het stokje over van Teun de Booij die na vijf mooie jaren bij de Rotterdamse Volksuniversiteit afscheid nam.

Rob Schouw, directeur-bestuurder van KunstenHuis Idea, heeft de organisatie per 1 maart 2024 verlaten om van zijn pensioen te genieten. Hij blijft in de rol van adviseur beschikbaar voor KunstenHuis Idea en zijn opvolger Jan Brands-Leever.

Nicole van Zomeren wordt per 1 mei 2024 de nieuwe directeur-bestuurder van Cultuurplein, hét centrum voor de cultuureducatie- en participatie op de Noord-Veluwe en volgt daarmee Lars Brouwer op.

 
Agenda
 
ALV_duotone
25 april
Voorjaarscongres 2024 en ALV Cultuurconnectie

Op donderdag 25 april 2024 organiseert Cultuurconnectie de Algemene Ledenvergadering, een cao-bijeenkomst en het voorjaarscongres bij lidorganisatie Muzehof in Zutphen. Het belooft een dag vol inzichten, dialoog en inspiratie te worden, met als thema: Perspectief!. Samen kijken we naar de toekomst van cultuureducatie en -participatie.