24 februari 2016

Nieuwsbrief nr. 3 jaargang 2016
 
ALV Cultuurconnectie
Voorjaarscongres Cultuurconnectie: samenwerking & multifunctionaliteit

Op 20 en 21 april 2016 vindt het tweedaagse voorjaarscongres van Cultuurconnectie plaats met als thema ‘samenwerking & multifunctionaliteit’, een coproductie met de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken).

Cultuurconnectie hoopt zoveel mogelijk leden en niet-leden op deze dag(en) te mogen verwelkomen voor kennisuitwisseling, inspiratie en netwerk. Meer informatie staat vanaf 2 maart op cultuurconnectie.nl. Houdt u deze dag(en) vast vrij? Bent u geen lid maar wilt u graag komen, laat dit dan weten via congres@cultuurconnectie.nl, dan sturen wij u binnenkort graag een uitnodiging.

Lees meer...
volksuniversiteit.nl
Aanbod volksuniversiteiten op volksuniversiteit.nl

In november 2015 is de vernieuwde website volksuniversiteit.nl live gegaan. Op de nieuwe website worden alle volksuniversiteiten getoond die Nederland rijk is. Vanaf nu is het voor de volksuniversiteitsleden van Cultuurconnectie ook mogelijk om gratis hun cursusaanbod op deze website te tonen. De website genereert veel verkeer van potentiële cursisten, waardoor deze makkelijk naar de juiste volksuniversiteit doorgeleid kunnen worden. Cultuurconnectie roept dan ook haar volksuniversiteitsleden op zeker gebruik te maken van deze mooie mogelijkheid. Neem snel een kijkje op de website, de eerste cursussen staan er al op!

 

Meer muziek in de klas
Méér muziek in de klas bij De Wereld Draait Door

Op 10 februari stond Méér Muziek in de Klas centraal in De Wereld Draait Door. Kinderen, muzikanten en muziekexperts vertelden en lieten horen hoe belangrijk muziek is en waarom ieder kind muziekles op school moet krijgen. Er werd onder andere aandacht besteed aan het Leerorkest én de wedstrijd BZTband XXL. Bekijk hier de uitzending.

Op woensdag 9 maart 2016 viert het Leerorkest haar tienjarig bestaan in de Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam. Hare Majesteit de Koningin zal hier als erevoorzitter van ‘Meer Muziek in de Klas’ bij aanwezig zijn. Lees hier meer over deze viering.

Creatieve kracht
Een maand lang “kunstbeoefening” in the spotlights

Vanaf 2016 staat de maand juni in het teken van de Creatieve Kracht. In deze maand worden door heel Nederland activiteiten georganiseerd op het gebied van kunstbeoefening. De eerste week van juni vindt, net als andere jaren, de Week van de Amateurkunst (WAK) plaats. Op verschillende plekken in Nederland tonen kunstenaars hun kwaliteiten en maken kennis met andere liefhebbers. Op zaterdag 4 juni 2016 wordt de Nacht van de Creatieve Kracht georganiseerd. Cultuurconnectie roept zowel haar leden als ook niet leden op om de Nacht van de Creatieve Kracht te organiseren.
Tot slot wordt op 23 tot 26 juni de maand afgesloten met het vierdaagse festival Bombarie in de Jaarbeurs in Utrecht.

Leden van Cultuurconnectie ontvangen op korte termijn meer informatie over de Nacht van de Creatieve Kracht.

 

Human Capital scan
Kennismiddag ‘Actuele ontwikkelingen in de Sociale Zekerheid’

Bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de Sociale Zekerheid? Elk jaar organiseert Human Capital Scan, preferred supplier van Cultuurconnectie, viermaal een kennismiddag. Tijdens dit evenement geeft één van onze experts uitleg over de laatste ontwikkelingen binnen de Sociale Zekerheid.
Zo komen bijvoorbeeld de Wet Werk en Zekerheid, de Participatiewet, de Quotumwet, de transitievergoeding en de Wet BeZaVa allemaal aan bod tijdens onze kennismiddag. De kennismiddagen vinden plaats op:

 • 10 maart 2016 Zoetermeer
 • 15 maart 2016 Maarssen
 • 27 september 2016 Zoetermeer
 • 4 oktober 2016 Maarssen

Aanmelden is kosteloos en kan bij Amanda Gras via amanda.gras@hcscan.nl. U vindt de uitnodiging hier.

Stadhouders Advocaten
Stadhouders advocaten: Informatieplicht van werkgever - Hé, psst….

Iedereen die ooit met het arbeidsrecht te maken heeft gehad zal ervaren hebben dat het beschermend van karakter is. Beschermend voor de - in verhouding tot de werkgever - zwakkere werknemer.
Zo is door de rechtspraak een stevige informatieplicht voor de werkgever ontstaan. Een werknemer die zijn contract opzegt kan aan die opzegging niet gebonden worden als hij niet tevoren door de werkgever geïnformeerd is over de consequenties van die opzegging. Zoals het verlies van recht op WW. Het nieuwe recht (de Wet werk en zekerheid) biedt de werknemer zelfs de mogelijkheid om, als hij spijt krijgt, binnen twee weken na het bereiken van een beëindigingsovereenkomst, hier op terug te komen. 

Lees meer...
financiering
Culturele organisaties zoeken nieuwe vormen van financiering

Door de vele bezuinigingen binnen de culturele sector is het voor culturele organisaties belangrijk om naar nieuwe vormen van financiering op zoek te gaan. Zo doet Cultuurhuis Wherelant mee aan de ING-actie: Help Nederland Vooruit. Hiermee wil de ING lokale initiatieven een steuntje in de rug geven. Met deze actie maakt Cultuurhuis Wherelant kans op € 5000,- voor de ontwikkeling en realisatie van een bijzondere kunstvervolgopleiding voor leerlingen uit het speciaal voortgezet onderwijs. Voor een nieuwe generatie jongeren en jongvolwassenen biedt deze kunstvakopleiding een extra mogelijkheid om zich beroepsmatig te ontwikkelen binnen de kunsten en daarmee een betekenisvolle rol te spelen in de maatschappij.

Lees hier meer over deze ING-actie.

 
Certificering
 
Cultuurkeur
COOL Kunst en Cultuur in Heerhugowaard gecertificeerd

Per januari 2016 is COOL Kunst en Cultuur in Heerhugowaard gecertificeerd. Cultuurconnectie feliciteert directeur Eva Middelkoop én haar medewerkers met het behalen van het CultuurKeur certificaat.
Een overzicht van alle CultuurKeur gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van Hobéon.

Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Natasja Stel of kijk op cultuurconnectie.nl/certificering.

CK Fluxus
FluXus Zaanstad gecertificeerd

In januari 2016 is Fluxus gecertificeerd volgens de CultuurKeur certificering. Cultuurconnectie heeft directeur Harrie Swinkels gevraagd te vertellen over zijn ervaring met het certificeren.

Harrie verteld onder andere over de stimulans vanuit het OCK om in gezamelijkheid het certificeringstraject te doorlopen. Ook bleek de nieuwe organisatievorm van Fluxus prima te passen binnen het Kwaliteitskader Cultuureducatie & Amateurkunst. 

 
Ledennieuws
 
Rijnbrink
Welkom voor Rijnbrink bij Cultuurconnectie

Vanaf 1 februari 2016 is Rijnbrink lid van Cultuurconnectie. Rijnbrink werkt vanuit een integrale visie om samen met bibliotheken en andere cultureel-maatschappelijke organisaties te werken aan een leefbare samenleving waaraan iedereen kan meedoen.

Rijnbrink aan het woord: we kunnen vanuit twee invalshoeken meedenken: inhoudelijk op de onderwerpen educatie, cultuur en samenleving én vanuit een volledig pakket van advies- en ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van bedrijfsvoering.

 
Personalia
 • Mw. Helma Fokkink is per 1 januari 2016 gestart bij de Leeuwenkuil in Deventer als directeur. Zij volgt hiermee dhr. Wiebren Buma op.
 • Mw. Tineke Döppen heeft Boogie Woogie in Winterswijk per1 februari 2016 verlaten en is opgevolgd door Mw. Marjan de Vos, directeur a.i.
 • Dhr. Johan Boonekamp is per 1 februari 2016 opgevolgd door dhr. Glenn ter Veer als directeur a.i. tot 1 juli 2016 bij de Muziekschool Hengelo. Hij was hiervoor werkzaam bij Trias Centrum voor de Kunsten in Rijswijk.
 
Agenda
 
Congres
Algemene Ledenvergadering en Congres
 • 20 en 21 april 2016, Maastricht
 • 24 november 2016, locatie n.t.b.
HaFabra
Intervisie-dag gecommitteerden HaFaBra - amateurmuziek
 • 11 maart 2016 
 • 19 maart 2016

Locatie: Muziekgebouw van muziekvereniging Prinses Irene in Huizen
Aanmelden 

Vu logo
Volksuniversiteiten - LDOV
 • 24 maart 2016, 13.30-17.00 uur, Volksuniversiteit Utrecht
 • 23 juni 2016, 13.30-17.00 uur, Volksuniversiteit Utrecht