8 juni 2016

Nieuwsbrief nr. 7: 100 jaar Volksuniversiteit Den Haag, bestuur Cultuurconnectie, CAO Kunsteducatie
 
grafieken2
Cultuurconnectie, CBS en LKCA onderzoeken ontwikkelingen in kunst- en cultuureducatie

In de culturele sector is het aantal zelfstandigen in de sector de laatste jaren sterk gestegen. In de arbeidsmarktverkenning van de culturele sector door de Raad voor Cultuur en de SER wordt bijvoorbeeld gemeld dat dit met name geldt voor de cultuureducatie waar “duidelijk een omschakeling zichtbaar [is] van arbeid in loondienst naar zelfstandige beroepsuitoefening: als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen zijn veel muziekscholen opgeheven en werken muziekdocenten die eerder in loondienst waren nu als zelfstandige” (p 7). Met een nieuw onderzoek hopen het CBS,  Cultuurconnectie en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) meer zicht te krijgen op de positie van culturele ondernemers.

Lees meer...
CAO
CAO-partijen onderhandelen over een verlenging van de CAO Kunsteducatie

CAO-partijen bij de CAO Kunsteducatie AVV, FNV KIEM, Ntb en Cultuurconnectie zijn in gesprek over de nieuwe CAO Kunsteducatie. De huidige CAO loopt op 1 juli van dit jaar af. Voorstel van de vakbonden is om de CAO met zes maanden te verlengen tot en met 31 december 2016. Cultuurconnectie komt aan die wens tegemoet, maar door wijzigende wetgeving zal er wel een aantal tekstuele wijzigingen moeten plaatsvinden. 

Lees meer...
Cultuurconnectie
Nieuwe bestuursleden Cultuurconnectie stellen zich voor

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 20 april 2016 zijn er twee bestuursleden, te weten Gertjan Endedijk en Lidewij Verheggen, gekozen. Zij nemen de plek in van oud-bestuursleden Mark Vermin, Volksuniversiteit Den Haag, en Anne Marie Bosman, Volksuniversiteit Baarn. Gertjan en Lidewij stellen zich kort voor.

Lees meer...
STEAD Advisory
STEAD Advisory nieuwe preferred supplier Cultuurconnectie

Graag introduceren wij onze nieuwe preferred supplier STEAD Advisory, een vastgoedadviesbureau gespecialiseerd in culturele, maatschappelijke en semi-commerciële huisvestingsvraagstukken. Zij ondersteunen opdrachtgevers en gebruikers bij het professioneel opzetten en uitvoeren van vastgoedprojecten. STEAD Advisory zorgt ervoor dat opdrachtgevers en gebruikers zonder zorgen, maar met betrokkenheid de huisvesting krijgen die zij ambiëren binnen budget en conform planning. Lees verder voor meer informatie en ledenvoordeel.

Lees meer...
emusik
EMU XII European Youth Music Festival in San Sebastian groot succes!

Op 4 en 5 mei 2016 vond in het Spaanse San Sebastian, Donostia volgens de Basken, de 41e EMU (European Music school Union) General Assembly en het European Music Forum plaats. Aansluitend werd op 6 en 7 mei het twaalfde EMU European Youth Music Festival onder de titel EMUSIK 2016 georganiseerd. Dit evenement maakte deel uit van het programma van San Sebastian, European Capital of Culture 2016. De aftrap van de reeks van circa 120 concerten, binnen en buiten was een indrukwekkend samenzijn van bijna 10.000 jonge muzikanten vanuit heel Europa.

Lees meer...
ikTOON
IkToon campagne succesvol van start gegaan

Op 29 mei jongstleden is de IkToon campagne officieel van start gegaan. De opening vond plaats bij Phoenix Cultuur in CHV Noordkade en was een mix van muziek, dans, theater en fashion. Onder andere het Trompettistenorkest Noord-Brabant onder leiding van David Rockefeller van New Cool Collective en topschaatser Mark Tuitert als rockgitarist waren aanwezig. Tot en met donderdag 30 juni 2016 is er op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels. Lees op de site iktoon.nl hoe het openingsweekend eruit heeft gezien en wat er verder nog op het programma staat deze maand.

EMC
Willem van Moort herkozen als bestuurslid European Music Council

Van 19 tot 22 mei 2016 vond het zesde European Forum on Music plaats in Wroclaw. Hier hebben meer dan 120 muziekliefhebbers uit meer dan 20 Europese landen gesproken over onderwerpen rondom ‘Musical Homelands: New Territories’. Tijdens dit Forum heeft ook de jaarlijkse vergadering van EMC-leden plaatsgevonden, waarbij een nieuw bestuur gekozen is. Willem van Moort, voorzitter Raad van Bestuur BplusC én lid van Cultuurconnectie, is herkozen in het bestuur en is de nieuwe penningmeester. Wij wensen hem veel succes en plezier bij het vervullen van deze rol.

Stadhouders Advocaten
Stadhouders Advocaten: ‘Let op met standaardhuurcontracten’

In de praktijk wordt veel gebruik gemaakt van de standaardhuurovereenkomsten van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Uit het grote aanbod van goedkope standaardhuurcontracten dat te vinden is op internet, is dit zeker geen slechte keuze. Deze ROZ-contracten zijn zeer uitgebreide modellen met gedetailleerd uitgewerkte algemene voorwaarden, ze worden veel gebruikt en ze zijn bovendien gratis. Voor een goed en slim gebruik van de ROZ-contracten moet je echter wel rekening houden met een aantal zaken. Lees verder de tips die Stadhouders Advocaten, preferred supplier van Cultuurconnectie, hierover geeft en het voordeel voor Cultuurconnectieleden.

Lees meer...
VOB
Congres Vereniging Openbare bibliotheken

Op donderdag 16 juni 2016 vindt de ledendag van de VOB plaats te Zwolle. De ledendag is een combinatie van de halfjaarlijkse ALV in de ochtend en een inhoudelijke symposium in de middag met als titel “Op weg naar de maatschappelijke bibliotheek: HR voor werkgevers”. De VOB organiseert dit symposium in samenwerking met Rijnbrink, de provinciale ondersteuningsinstelling voor Overijssel en Gelderland. Directeuren kunnen zich in het middagdeel laten vergezellen door hun HR-manager. Ook leden van Cultuurconnectie zijn van harte welkom op het symposium.

Lees hier meer over het programma en hoe u zich kunt aanmelden.

eenvandaag
Kunstencentrum Venray op tv bij EenVandaag

In de aflevering EenVandaag op 26 mei 2016 is aandacht besteed aan het bezuinigen op muziekonderwijs. Aanleiding hiervoor zijn de gemeentelijke bezuinigingen op muziekscholen. De laatste jaren is er door gemeenten veel bezuinigd op de subsidies voor muziekscholen. EenVandaag bezocht de middagles bij kunstencentrum Jerusalem in Venray, waar ze net gehoord hebben dat ze over een jaar de deuren moeten sluiten. Kijk hier de tv-uitzending van EenVandaag én beluister de radio-uitzending waar Erik Scherder, neuropsycholoog, en Jan Brands, directeur Cultuurconnectie, ingaan op de ontstane situatie en waarom het muziekonderwijs het verdient ondersteund te worden.

HKU
Summerschool Innovatie Muziekeducatie bij HKU

18 en 19 augustus 2016 organiseert HKU de eerste Summerschool Innovatie Muziekeducatie. In deze Summerschool krijgen muziekdocenten een update van een aantal nieuwe ontwikkelingen in de muziekeducatie. Drie thema’s staan centraal: "van improvisatie naar maken", “ludodidactiek" (ofwel: onderwijsontwerp op basis van gameprincipes), en "inzet van technologie”. Het doel is om naar huis te gaan met een dosis actuele kennis, een aantal concrete toepassingen en inspirerende contacten met collega pioniers in de muziekeducatie. Lees verder voor meer informatie over het programma.

Lees meer...
 
Certificering
 
Cultuurkeur
Boogie Woogie, instituut voor kunst en cultuur, gecertificeerd

Per 1 juni 2016 is Boogie Woogie, instituut voor kunst en cultuur in Winterswijk, gecertificeerd. Cultuurconnectie feliciteert directeur Marjan Vos én haar medewerkers met het behalen van het CultuurKeur certificaat.  Een overzicht van alle CultuurKeur gecertificeerde organisaties vindt u op de website van Hobéon. Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Natasja Stel of kijk op cultuurconnectie.nl/certificering.

 
Ledennieuws
 
Vu Den Haag 100 jaar3
100 jaar Volksuniversiteit Den Haag

Op 27 mei 2016 bestond Volksuniversiteit Den Haag precies 100 jaar! Cultuurconnectie feliciteert Volksuniversiteit Den Haag van harte met dit jubileum. Om het te vieren vond op 25 mei een jubileumevenement plaats in grootbeeldfilmtheater Omniversum. Ongeveer 250 mensen waren aanwezig en hebben kunnen genieten van twee lezingen en een grootbeeldfilm. Lees hier meer over deze bijzondere dag.

 
Personalia
  • Vanaf 1 september zal Yvonne van de Pol de nieuwe directeur zijn van Myouthic, Centrum voor kunst en cultuur te Thorn. Zij zal Wiel Vervoort opvolgen die sinds 1 januari 2014 die functie vervulde. Yvonne van de Pol (Turnhout, 1973) werkte na haar studie viool en altviool in het Brabants orkest en richtte daarna haar eigen Productiekantoor & Agentschap op.
  • Ton Sandfort is geen directeur meer van CKE Zoetermeer. Na bijna 15 jaar heeft hij op 1 maart jongstleden het stokje overgedragen aan Susan Langeveld, zij is nu directeur bij CKC & Partners. Susan is een ervaren directeur en bestuurder en is de afgelopen jaren actief geweest binnen de zorg en het sociaal domein als interim/verandermanager. 
 
Agenda
 
Congres
Algemene Ledenvergadering Cultuurconnectie

Datum: 24 november 2016
Locatie: n.t.b
Meer informatie

Vu logo
Volksuniversiteiten - LDOV

Landelijk Directeuren Overleg Volksuniversiteiten
Datum: 23 juni 2016
Tijd: 13.30-17.00 uur
Locatie: Volksuniversiteit Utrecht, Nieuwegracht 41 te Utrecht

Festival Bombarie
Festival Bombarie

Datum: 23 t/m 26 juni 2016
Locatie: Jaarbeurs, Utrecht
Meer informatie