CHV Academy van start

Alle kinderen maken muziek! Het lijkt een onrealistische droom, maar in gemeente Meierijstad wordt deze met de start van CHV Academy toch echt werkelijkheid. Na maandenlange voorbereiding is het initiatiefnemer Phoenix Cultuur gelukt: vanaf oktober trekt een enthousiast, jong team vakdocenten de basisscholen in. Alle leerlingen van groep 4, 5 en 6 krijgen voortaan structureel muziekonderwijs. Wekelijks! En zelfs nóg breder dan muziek: ook andere kunstvakken als dans, theater en beeldende kunst komen aan bod. Dat dit gebeurt in tijden waarop cultuur te kampen heeft met grotere bezuinigingen dan ooit, mag gerust bijzonder worden genoemd. Alle ogen zijn dit schooljaar dan ook gericht op Meijerijstad. Bij succes kan met CHV Academy zomaar een trend gezet zijn voor de rest van Brabant én Nederland.

Iedereen kent inmiddels wel de voordelen van sport. We beoefenen het allemaal op school en in onze vrije tijd. Kinderen en jongeren ontwikkelen zich via de breedtesport naar de topsport. Van muziek en kunst is bewezen dat het een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een kind: het bevordert samenwerken, integratie en schoolprestaties, daarnaast verbetert het sociaal gedrag en vermindert het concentratieproblemen. En dan staat hier het belangrijkste nog niet eens bij: zelf kunst en muziek maken is leuk en iedereen zou de kans moeten krijgen dat te ervaren. Toch zien we nauwelijks structureel professioneel muziek- en kunstonderwijs binnen onze basisscholen, terwijl juist dat nodig is voor die mooie ervaring.

Reden voor Phoenix Cultuur om samen met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven, de Marktplaatsen Cultuureducatie Meierijstad en gemeente Meierijstad te bouwen aan CHV Academy: Circle of Talent. Met kunst leer je jezelf kennen, ontwikkel je je creativiteit en krijg je meer zelfvertrouwen. Centraal in CHV Academy staat daarom ook dit ontdekken van je eigen talent. Op school! Zo ontwikkelen kinderen zich via de breedtekunst naar de topkunst. Want heb je ambitie en talent? Dan word je binnen CHV Academy volop gestimuleerd je verder te ontwikkelen in talentklassen.

Een enorme kans voor CHV Academy en alle partners om aan de rest van Nederland te laten zien wat kunstonderwijs teweeg kan brengen. Want uniek is dit project zeker! Daar waar kunstonderwijs vaak volledig gefinancierd wordt door de overheid, wordt hier evenredig geïnvesteerd door het bedrijfsleven. Participerende bedrijven uit Meierijstad zien in dit structurele kunstonderwijs grote meerwaarde in de ontwikkeling van deze kinderen, hun collega’s van de toekomst. En de kunstvakdocenten? Daar waar zij normaal gesproken vaak alleen werken, krijgen zij nu de kans om in teamverband complete onderwijsprogramma’s te ontwikkelen en uit te voeren. Goed op elkaar afgestemd en met volop ontwikkelmogelijkheden voor iedere leerling. Zij staan te popelen om aan de slag te gaan!

De feestelijke kick-off vond plaats op 2 oktober om op basisschool de Uilenbrink in Veghel. Frits van Eerd, CEO van Jumbo en Menno Roozendaal, wethouder cultuur van Meierijstad gaven het startsein, natuurlijk bijgestaan door een grote groep kinderen. Vanaf die dag kregen ruim 2700 kinderen in 104 klassen op 32 scholen 30 weken lang muziek- en kunstonderwijs!

Waarom is CHV Academy: Circle of Talent zo belangrijk? Mark Tuitert (voormalig topschaatser), Barbara Brouwer (hoofd kunstonderwijs) en Marc van Kessel (coördinator docent muziek) leggen het uit in deze video.

CHV Academy wordt mogelijk gemaakt door: Jumbo, Gemeente Meierijstad, Rabobank Uden/Veghel, Ahrend, Oerlemans Packaging, Vanderlande, Van de Ven, Bierens Advocaten, Van Berkel Bedrijven BV en een aantal particuliere donateurs.

Samenwerkingspartner: Marktplaatsen voor Cultuureducatie Meierijstad.