STEAD Advisory: casus Theater Zuidplein

Een theater bezoeken van 7 uur ’s morgens tot laat in de avond misschien wel vroeg in de nacht, het kan straks in Rotterdam Zuid. In het nieuwe onderkomen van Theater Zuidplein draait het onder andere om ontmoeting, zien en gezien worden en talent ontwikkeling. Theaterbezoek wordt veel meer dan alleen van een voorstelling genieten in één van de zalen. Het kan al beginnen bij de kop koffie ’s morgens vroeg, de lunch tussen de middag of even een werkplek in de luwte van de centrale ontmoetingshal waar van alles gebeurd overdag. Foyer is hier passé. De centrale ontmoetingsruimte is het hart van het gebouw.

Casus

Theater Zuidplein en STEAD Advisory zijn zo’n 2,5 jaar geleden samen de weg naar een nieuw gebouw voor Theater Zuidplein gaan bewandelen. Op initiatief van de gemeente Rotterdam wordt er binnen de grootschalige gebiedsontwikkeling Hart van Zuid ook een nieuw theater met, in hetzelfde gebouw, een bibliotheek ontwikkeld. Voor Theater Zuidplein betekent de nieuwbouw een grote kans om hun filosofie over het theaterbezoek, van cultuur genieten en mensen verbinden, in het gebouw terug te laten komen. STEAD Advisory heeft het theater bij de hand genomen om door processen van bouwers en ontwerpers heen het juiste gebouw voor hun visie te laten ontwerpen.

Theater bezoeken is een belevenis. Niet alleen de voorstelling op zich, maar ook alles er omheen. Voor Theater Zuidplein is een theater een plek waar mensen ontmoeten, zien en gezien worden, talenten zich kunnen ontwikkelen, culturen elkaar versterken en een podium krijgen. In het nieuwe onderkomen van Theater Zuidplein is bijvoorbeeld de foyer ingeruild voor een grote centrale ontmoetingshal met daarin allerlei functies. Aan de hal grenzen de toegangen van de Bibliotheek en de 2 zalen van Theater Zuidplein. Maar vooral draait het in de hal de gehele dag om het ontmoeten. Er wordt een horecaconcept uit ontwikkeld dat laagdrempelig is en waar veel mensen iets naar hun keuze kunnen vinden. Daarnaast is er ruimte voor voorstel, debat etc. door de aanwezigheid van een podium in de hal. Verrassing ligt dan ook continu op de loer omdat er zomaar ineens een voorstelling of optreden kan starten. Mensen kunnen straks van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de centrale ontmoetingshal in zonder kaartje. Of je nu ’s morgens een lekkere koffie wil, later op de dag wil lunchen, een studie of werkplek zoekt of naar een voorstelling komt. Iedereen is welkom en kan een plekje vinden naar zijn zin. Daarmee wordt het een vernieuwd gebouw gerealiseerd waarin Theater Zuidplein haar visie volledig tot wasdom kan laten komen.

In het gebouw komt tevens en Bibliotheek en zijn twee zalen voor het theater onderbracht. Beide zalen zijn zo ontworpen dat ze zowel met zittend als staand publiek bespeeld/geprogrammeerd kunnen worden. 

Wil u meer weten over dit project of over STEAD Advisory, neem contact op met Richard van Bladel, richard@steadadvisory.com of 06-29533776.

Voor meer informatie: