Nieuwsbrief 10, 18 september 2019

Prinsjesdag 2019 | overheid & cultuurbeleid | Code Diversiteit
 
Prinsjesdag_2019
Prinsjesdag 2019

Tijdens Prinsjesdag 2019 zijn de nieuwe plannen van de rijksoverheid gepresenteerd. De economie groeit, maar te weinig mensen profiteren daarvan. Het kabinet wil daar wat aan doen en focust daarbij op de zogenaamde middenklasse. De arbeidskorting gaat omhoog en er wordt veel geld opzijgezet voor onderwijs, zorg en het stimuleren van de woningmarkt. Dat is wat centraal staat in de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Aan de ene kant is er een jubelende overheid in Den Haag en aan de andere kant klinkt in heel Nederland op lokaal niveau een noodkreet: de rijksbijdragen blijven uit en gemeenten moeten bezuinigen. Gemeenten lijden feitelijk door gebrek aan uitgaven van het Rijk op lokaal niveau. Niet alleen de lokale verantwoordelijkheid voor zaken als jeugdzorg, maar ook de instandhouding - laat staan stimulering - van sport en cultuur. Kunsten '92 heeft al een eerste reactie op de miljoenennota afgegeven. Op een later moment zal Cultuurconnectie met een uitgebreide reactie komen over de gevolgen voor de branche en haar leden. Via onderstaande link zijn de officiële stukken van Prinsjesdag 2019 te downloaden.

Lees meer...
Provincies_Cultuurbeleid
Cultuur in de provinciale coalitieakkoorden 2019-2023

Alle provincies hebben hun plannen voor de komende vier jaar vastgelegd in een bestuursakkoord. Wat zijn de ambities voor kunst en cultuur? Het LKCA maakte een analyse van de plannen aan de hand van tien aanbevelingen uit het veld.

Lees meer...
Logo_Boekmanstichting
Boekman Extra #17: Overheid en kunst in Nederland

De dissertatie van Emmanuel Boekman uit 1939 groeide uit tot standaardwerk in het denken over cultuurbeleid. Tachtig jaar na dato werden vertegenwoordigers uit de wereld van beleid, kunst en wetenschap gevraagd op het stuk te reflecteren. Het resultaat hiervan werd gepubliceerd in Boekman Extra #17.

Lees meer...
Code_Diversiteit_Inclusie
Code Diverstiteit & Inclusie

Op 1 november 2019 vindt de presentatie van de nieuwe Code Diversiteit & Inclusie plaats en worden de jaarlijkse &Awards uitgereikt tijdens hét event Beeld & Storm in het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Lees meer...
PianoFest_2019_DecisionTree
Inschrijving voor PianoFest 2019 geopend

Muziekscholen en pianodocenten opgelet: heeft u leerlingen die ervan dromen in de huid te kruipen van een echte concertpianist? Dan is dit hun kans. Amateurpianisten van alle leeftijden en niveaus kunnen zich tot 1 december inschrijven voor een 5-minutenoptreden in het Conservatorium van Amsterdam op 21 en 22 december 2019. Voor meer informatie over het programma, het inschrijven voor deelname (€25) of het bestellen van toegangskaarten volg onderstaande link.

Lees meer...
 
Certificering
 
Logo_CBCT_4x4

Onlangs ontving het volgende lid van Cultuurconnectie het certificaat 'Kwaliteit in Beeld':

Cultuurconnectie feliciteert directeur Pim Luiten (VRIJDAG) én zijn medewerkers met het behalen van het certificaat 'Kwaliteit in Beeld'.

Een overzicht van alle gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van de CBCT. Voor meer informatie over kwaliteitszorg kunt u terecht bij Jan-Willem Kluën of kijk op www.cultuurconnectie.nl/certificering.

Muzehof_KiB_Certificaat_4x4
Muzehof onthult gevel-certificaat van landelijke certificering

Op woensdag 4 september jongstleden werd de plaquette feestelijk onthuld, die Muzehof Centrum voor de Kunsten wegens de succesvolle certicering 'Kwaliteit in Beeld' afgelopen juni had ontvangen. Directeur Lisette Lagerweij citeerde daarbij uit het auditrapport: "De auditor was onder de indruk van de wijze waarop Muzehof vorm en inhoud geeft aan ambities en doelen. Dit is des te indrukwekkender gezien de kleinschaligheid van Muzehof en de relatief beperkte middelen die tot haar beschikking staan".

 
Ledennieuws
 
Cultuurwethouder in het nauw door ‘visie’ op muziekonderwijs in Sittard-Geleen

Cultuurwethouder Jos Bessems (DNA) van Sittard-Geleen werd onlangs door alle raadsfracties zwaar onder vuur genomen in een raadsronde, omdat het college 1,2 miljoen euro subsidie voor dans- en muziekschool Artamuse schrapt. Artamuse-directeur Ruud Janssen wees er op dat Artamuse al in april een eigen bezuinigingsplan heeft voorgelegd, waarmee de instelling met zo’n 7 ton subsidie per jaar kan voortbestaan. “Het college heeft hier geen letter en geen gesprek aan gewijd. Van dit college verwachten wij niets meer. De gemeenteraad is de enige die de ondergang van muziekonderwijs in Sittard-Geleen kan voorkomen”, aldus Ruud Janssen. Onder dreiging van een dwingende raadsmotie heeft Bessems toegezegd alternatieve vormen van muziekonderwijs alsnog te onderzoeken en beloofde alsnog de gewenste alternatieve plannen voor de raad uit te werken.

Lees meer...
 
Personalia
Thijs Torreman nieuwe directeur-bestuurder a.i. Scala (Meppel)

Per 1 september 2019 is Thijs Torreman aangesteld als directeur-bestuurder a.i. van Scala Centrum voor de Kunsten (Meppel). Hij volgt daarmee Ton Dohle op als directeur-bestuurder. Torreman (56) heeft als interim-manager veel ervaring opgedaan in de culturele en welzijnssector.

Lees meer...

Frank van der Hulst vertrekt bij Kunst Centraal (Bunnik)

Per 1 april 2020 vertrekt Frank van der Hulst - op eigen verzoek en in afstemming met de raad van toezicht - na bijna 13 jaar directeurschap van Kunst Centraal en gaat met vervroegd pensioen. Eind september wordt de vacature voor zijn opvolging opengesteld.

 
Agenda
 
Logo_VU_klein
3 oktober
Directeuren- en Coördinatoren overleg Volksuniversiteiten (LDOV/COV )

Op 3 oktober aanstaande staat het eerstvolgende Directeuren- en Coördinatorenoverleg (LDOV/COV) gepland. 

Save_the_date_4x4
29 oktober
CAO-ledenvergadering

Wij vragen u de middag van 29 oktober 2019 voorlopig te reserveren in uw agenda, voor een mogelijke CAO-ledenvergadering voor leden van Cultuurconnectie.

ALV_2
21 november
ALV en najaarscongres Cultuurconnectie

Houd alvast donderdag 21 november 2019 vrij in uw agenda voor de ALV en het najaarscongres. De locatie en invulling van de dag worden na de zomer bekendgemaakt.