Nieuwsbrief Zoomplatform volksuniversiteiten

INFORMATIE: kosteloos gebruik Zoom voor álle volksuniversiteiten
 


Geachte heer of mevrouw,

Mede namens de Stichting tot steun aan het volksuniversiteitswerk verheugt het ons zeer dat wij álle volksuniversiteiten in Nederland voor het komende cursusjaar 2020-2021 het kosteloos gebruik van het online platform Zoom kunnen aanbieden! Niet alleen krijgt u licenties voor uw docenten, wij bieden ook ondersteuning bij de implementatie, support en trainingen voor uw docenten. En dat helemaal gratis voor u!

Waarom doen we dit?

Veel volksuniversiteiten hebben vanwege de corona-maatregelen het cursusjaar 2019-2020 noodgedwongen online af moeten ronden. Iedereen moest onder tijdsdruk zelf het wiel uitvinden met digitale hulpmiddelen zoals Zoom, Teams, Skype, Jitsi, Google meeting of anders. Veelal werden de gratis varianten van deze tools gebruikt met alle (tijds)beperkingen van dien. Dat kan anders, zeker met het oog op de toekomst! Er is in de afgelopen weken intensief overleg gevoerd met diverse volksuniversiteiten, resellers en partners van digitale platforms in Nederland, Techsoup en relevante preferred suppliers. We hebben gezamenlijk naar het grote aanbod van keuzes gekeken en advies ingewonnen voor de juiste keuze. Daaruit volgde Zoom als de meest geadviseerde en de best toepasbare oplossing.

Met wie doen we dit?

We bieden een stabiel platform om online lesgeven voor volksuniversiteiten mogelijk te maken. Via onze leverancier Duppal krijgt u hulp bij implementatie van Zoom en technische support. U krijgt een jaar lang licenties voor het aantal docenten dat u aanmeldt. Doordat we collectief inkopen vindt de aanschaf van licenties onder een gunstige prijstelling plaats, speciaal gericht op educatieve organisaties. Duppal is de grootste Zoom-partner van Nederland. Veel onderwijsinstellingen hebben met Duppal een succesvolle ingebruikname van Zoom in hun organisatie bereikt, onder andere UMC Utrecht Education en de Universiteit van Amsterdam. We hebben Duppal gevraagd om een project uit te werken om te assisteren in de uitrol van Zoom en zo tot een succesvolle ingebruikname te komen.

Hoe werkt het?

Na de implementatie van Zoom, begint het eigenlijk pas echt. De docenten gaan aan de slag en komen wellicht met vragen. Duppal ondersteunt daarin en biedt tijdens werkdagen support via hun helpdesk. Naast de technische ondersteuning krijgt u ook toegang tot de online Meet Duppal omgeving. Hier wordt proactief relevante informatie gedeeld over de diensten die u gebruikt. U kunt hier ook terecht met vragen over de tool en de gebruikersscenario’s ervan. Documentatie als Quick Reference Cards en Frequently Asked Questions is hier gemakkelijk terug te vinden.

Daarmee bent u nog niet klaar voor de toekomst; ook uw docenten moeten getraind of bijgeschoold worden en in een later stadium moeten ook de cursisten vertrouwd gemaakt worden in een goed gebruik van de online omgeving. Duppal start (op zeer korte termijn) met online trainingen van uw docenten. Dit doen we om ervoor te zorgen dat alle functies en toepassingen van Zoom goed worden overgebracht aan de docenten en dat zij weten hoe de cursist betrokken blijft bij de cursus. De training bestaat uit een twee uur durende live online sessie voor groepen van maximaal 15 docenten.

Na dit programma zijn uw docenten er klaar voor! Ze kunnen zelfstandig online meetings organiseren, snappen hoe de functionaliteiten werken, hoe zij dit in kunnen zetten voor interactieve meetings en ze kunnen zich weer focussen op de inhoud van de cursus of opleiding.

Voor wie is het?

Deelname is open voor alle volksuniversiteiten van Nederland, ongeacht deze wel of niet lid zijn van branchevereniging Cultuurconnectie.

Wat krijgt u?

U krijgt een jaar lang Zoom en het aantal licenties dat u nodig heeft. Verder krijgt u hulp bij implementatie, technische en inhoudelijke ondersteuning en een online training voor uw docenten. De licenties, de helpdesk en de trainingen (ter waarde van €250,00) worden het eerste jaar volledig gefinancierd door de steunstichting. Het kost u dus echt niets! Mocht u na het jaar door willen met Zoom, dan betaalt u voor het aantal licenties dat u vanaf dat moment gaat afnemen, uiteraard tegen de meest gunstige voorwaarden: ongeveer 15% van het reguliere zakelijke tarief (85% korting!). In geval sommige van uw docenten al een betaalde Zoom-account hebben, zijn er bovendien mogelijkheden om hun account naar dit project te porteren en reeds betaalde licentiekosten (al dan niet gedeeltelijk) gerestitueerd te krijgen.

Wanneer en hoe kunt u zich aanmelden?

Wilt u ook vóór aanvang van het seizoen klaar zijn en aan de slag met Zoom? Meld u zich dan direct aan! Aanmelden kan tot 31 augustus via het online formulier. Doe het snel, want het aantal beschikbare licenties dat te vergeven is, is niet onbeperkt. Uitgifte van licenties vindt plaats op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Ook gaan de eerste trainingssessie al binnenkort van start. Wees er dus snel bij en meld u aan via het online formulier op de informatiepagina.
N.B. de kick-off meeting vindt plaats in de week van 24 tot 28 augustus. De eerste trainingen voor docenten vinden plaats in de week van 31 augustus tot 4 september.

Tot slot

Wij wensen u heel veel succes met het gebruik van Zoom en hopen op deze wijze een bijdrage te leveren aan toenemende aantallen cursisten in het nieuwe cursusjaar. Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met René de Kok, email volksuniversiteit@cultuurconnectie.nl of telefoon 030-2303740.

Met vriendelijke groet,


Jan Brands
Directeur Cultuurconnectie

Dit project werd door Cultuurconnectie ontwikkeld voor alle volksuniversiteiten in Nederland en wordt uitgevoerd samen met Duppal. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting tot Steun aan het Volksuniversiteitswerk.