Huurt u een artiest in? Let op de loonheffingen en btw

ABAB

U organiseert een lezing of bedrijfsevenement. Om het programma op te luisteren, huurt u een artiest in. Dit kan een band of orkest zijn. Maar ook een komiek, zanger, solomusicus en ook een ‘master of ceremony’ kwalificeert onder omstandigheden als artiest. U betaalt deze artiest een vergoeding. Na afloop van het optreden, drinkt de artiest nog even een drankje mee.

Het klinkt simpel, maar kan voor uw organisatie gevolgen hebben voor de loonbelasting en btw.

Verplicht werknemer voor de loonbelasting
Geeft u een vergoeding aan een artiest voor een optreden, dan ontstaat in veel gevallen automatisch een dienstbetrekking tussen de artiest en uw organisatie. U bent dan verplicht om voor deze artiest aangifte loonheffingen in te dienen en eventueel verschuldigde loonheffingen af te dragen aan de Belastingdienst. De vergoeding die u aan de artiest betaalt, wordt in dat geval een gage genoemd.

Artiestenregeling
Onder de fiscale artiestenregeling is het echter mogelijk om (bepaalde delen van) de gage onbelast aan de artiest te verstrekken. Wanneer u van de artiest een ondertekende gageverklaring mét dagtekening ontvangt, mag u een bedrag van € 163 euro onbelast verstrekken. Daarnaast kunt u onder voorwaarden kosten voor maaltijden en reis- en verblijfkosten van de artiest onbelast vergoeden of verstrekken.

Om discussie achteraf met de Belastingdienst te voorkomen, is het belangrijk dat u in uw administratie over de juiste informatie en documenten beschikt. Dit zijn bijvoorbeeld naam- en adresgegevens van de artiest en correct ingevulde gageverklaring of kostenvergoedingsbeschikking.

Artiestenregeling en btw
De Belastingdienst beschouwt artiesten voor de btw gewoonlijk als ondernemer, behalve wanneer de artiest niet zelfstandig handelt ten opzicht van uw organisatie, maar als werknemer. Tot het daadwerkelijk betalen van btw hoeft het echter niet te komen. Ook de btw kent namelijk een artiestenregeling.

Op basis van de artiestenregeling in de btw hoeft de artiest geen btw te voldoen, indien u op de gage loonheffing inhoudt. Houdt u geen loonheffingen in, dan bestaat niet de mogelijkheid om de gage buiten de heffing te laten. De artiest moet dan zelf btw voldoen over de loonheffingen die uw organisatie voor de artiest inhoudt. Als kleine verzachting kan de artiest wel voor zijn optreden het verlaagd btw-tarief van 6% toepassen.

Het btw-tarief van de organisator en aftrek
Moeten bezoekers van uw evenement entree betalen? Dan kunt u op de entreeprijs het verlaagd btw-tarief toepassen. De btw die de artiest in rekening brengt kunt u dan volledig terugvragen. U moet dan wel beschikken over een correcte factuur. Brengt de artiest btw in rekening, dan zal de factuur dus aan alle eisen moeten voldoen. Dit betekent dat de factuur het btw-nummer van de artiest moet bevatten.

Let op, bovenstaande opties gelden voor in Nederland woonachtige artiesten. Voor in het buitenland woonachtige artiesten gelden afzonderlijke regelingen.

Meer informatie
Wenst u meer informatie over de regelingen en mogelijkheden rondom artiesten, neemt u dan contact op met Robbert-Paul van der Velde (robbertpaul.vd.velde@abab.nl) met vragen over btw of Clea Cremers (clea.cremers@abab.nl) met vragen over loonheffingen.