Nieuwsbrief 4, 27 maart 2018

Interview Gertjan Bots | OCK in Antwerpen | 'Pak Aan!' | presentatie Cultuurbrief
 
KOO_Gertjan_Bots
Interview Gertjan Bots (KOO, Den Haag)

Gertjan Bots presenteerde op 9 maart de spiksplinternieuwe naam van zijn organisatie: KOO (Kunstonderwijs Organisatie). Maar KOO is niet alleen een nieuwe naam, maar is ook het resultaat van een stevige organisatieontwikkeling van het voormalige Koorenhuis die enkele jaren geleden is ingezet. KOO bewijst zich nu al als een wendbare organisatievorm die bijzondere samenwerkingen tot stand weet te brengen. Al met al meer dan genoeg reden voor Cultuurconnectie om het gesprek met Gertjan Bots aan te gaan over wat vooraf ging en waar het naar toe gaat.

Lees meer...
Campagne_Pak_Aan!
‘Pak aan!’-campagne van start

Op maandag 26 maart 2018 overhandigde Dominic Seldis een viool aan Britt (16). Hiermee is de ‘Pak aan’-campagne van het Jeugdcultuurfonds Nederland en Instrumentendepot Leerorkest officieel van start gegaan. De alleenstaande moeder van Britt uit Amersfoort heeft een krappe beurs, daarom betaalt het Jeugdcultuurfonds haar vioollessen. Nu krijgt Britt ook gratis een muziekinstrument te leen. De instrumenten komen van het Instrumentendepot Leerorkest.

Lees meer...
Cultuurbrief_OCW_2018
Presentatie Cultuurbrief

Op maandag 12 maart 2018 presenteerde minister Ingrid van Engelshoven haar visiebrief ‘Cultuur in een open samenleving‘. De minister geeft aan meer ruimte te willen geven aan cultuureducatie, nieuwe cultuur en nieuwe makers, aan internationaal cultuurbeleid en te gaan investeren in erfgoed. De minister benadrukte dat kunst, cultuur en erfgoed niet per se een doel hoeven te dienen, maar hun eigen intrinsieke waarde hebben die van onmisbaar belang is voor een open samenleving.

Lees meer...
OCK_Antwerpen_2018
Inspirerend OCK-werkbezoek aan Antwerpen

Vrijdag 9 maart jongstleden heeft het OCK (Overleg Centra voor de Kunsten Noord-Holland) een werkbezoek gebracht aan Antwerpen. Doel was met name inspiratie te vinden op het gebied van cross-overs tussen cultuureducatie, kunst en het maatschappelijk domein. Een meer dan geslaagd werkbezoek aan De Veerman en aansluitend De Studio leverde veel inspiratie op. En Cultuurconnectie mocht op uitnodiging mee…

Lees meer...
BNG_Bank
BNG Bank Cultuurparticipatieprijs

Dit jaar wordt tijdens de iktoon-maand voor het eerst de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs uitgereikt aan de gemeente die zich het meest onderscheidt op het gebied van cultuurparticipatie. De winnende gemeente ontvangt € 15.000,- en het predicaat Beste Cultuurparticipatie Gemeente van Nederland.

Lees meer...
Website_Vereniging_van_het_Jaar
Verkiezing 'Vereniging van het Jaar'

Onlangs is de verkiezing 'Vereniging van het Jaar' van start gegaan. Deze verkiezing is een initiatief van NOC*NSF, Kunstbende en het LKCA samen met de Rabobank. De verkiezing heeft als doel de kracht van de sport- en cultuurvereniging bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten.

Lees meer...
Curriculum.nu
Consultatierondes Kunst & Cultuur in PO/VO

Onder de naam Curriculum.nu zijn er negen ontwikkelteams gevormd die met een advies komen voor een nieuw curriculum in het primair en voortgezet onderwijs. Een van de teams werkt aan het leergebied kunst en cultuur. De ontwikkelteams zijn op 8 maart jongstleden van start gegaan en zullen in de loop van dit jaar drie consultatierondes houden met het veld. Het LKCA organiseert samen met Kunsten’92 en zo veel mogelijk andere partners uit het veld drie regiobijeenkomsten om gezamenlijk een reactie te formuleren.

Lees meer...
 
Certificering
 
Cultuurkeur

Recentelijk is weer een lid van Cultuurconnectie gecertificeerd: Scholen in de Kunst uit Amersfoort (per 1 maart 2018). Cultuurconnectie feliciteert directeur Niels Veenhuijzen én zijn medewerkers met het behalen van het CultuurKeur certificaat.

Een overzicht van alle CultuurKeur gecertificeerde organisaties kunt u vinden op de website van Hobéon. Voor meer informatie over kwaliteitszorg van Cultuurconnectie kunt u terecht bij Jan-Willem Kluën of kijk op www.cultuurconnectie.nl/certificering.

 
Ledennieuws
 
Stadkamer_Biblion_2018
Stadkamer beste bibliotheek van Nederland 2018

Stadkamer (Zwolle) is door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2018 en mag een jaar lang deze titel dragen. Stadkamer kreeg de NBD Biblion Award 2018 uitgereikt door Mireille Boetje. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats. Cultuurconnectie feliciteert Stadkamer met dit prachtige resultaat.

Logo_RIQQ
Nieuw lid: RIQQ

Cultuurconnectie verwelkomt een nieuw lid: Cultuurbedrijf RIQQ brengt jong en oud in Rheden in contact met cultuur en verbindt culturele initiatiefnemers met mensen, organisaties en plekken in Rheden. Als dynamische netwerkorganisatie werkt RIQQ binnen vier domeinen van kunst en cultuur: cultuureducatie, de amateurkunsten, kunst in de samenleving en de professionele kunsten. Daarbij wordt zoveel mogelijk samengewerkt met partijen in de sectoren: cultuur, zorg, welzijn, bedrijfsleven en toerisme en recreatie.

Logo_KOO
Het Koorenhuis zet een punt achter haar naam: KOO

Op vrijdag 9 maart jongstleden gaf wethouder Joris Wijsmuller het startsein voor de onthulling van de nieuwe naam voor Het Koorenhuis: KOO - Kunstonderwijs Organisatie. Lees voor meer achtergronden ook het interview in deze Nieuwsbrief met directeur Gertjan Bots. Via onderstaande link is het persbericht van KOO te downloaden of kijk op de vernieuwde website www.koo.nl.

Volkkrant_NN_2018.03.13
Muziekscholen in het nieuws

Tal van gemeenten hebben in de magere jaren bezuinigd op cultuur. Dat leidde ook in het muziekonderwijs tot turbulente tijden. 'De vernieuwing is in de ene gemeente beter geslaagd dan in de andere.' In een artikel in de Volkskrant komen de verhalen aan bod van Nieuwe Nobelaer (lid van Cultuurconnectie) en voormalig Kunstencentrum Jerusalem.
N.B. betaald artikel of voor abonnees van de Volkskrant

 
Agenda
 
Netwerk_PO
24 april
Bijeenkomst Netwerk Personeel & Organisatie

Op 24 april aanstaande vindt een inhoudelijke bijeenkomst plaats van het Netwerk P&O van Cultuurconnectie.

Datum: dinsdag 24 april 2018
Tijd: 10:00 -

...
ALV Cultuurconnectie
13 + 14 juni
Voorjaarsvergadering (ALV) en congres Cultuurconnectie

Op 13 en 14 juni 2018 vinden de Algemene Ledenvergadering (ALV) en het congres van Cultuurconnectie plaats in Leeuwarden. Reserveer deze data alvast in uw agenda. Nadere informatie met

...