Volksuniversiteit Wageningen

Onlangs mocht Cultuurconnectie weer een volksuniversiteit als lid verwelkomen: Volksuniversiteit Wageningen. Hieronder stelt de organisatie zich kort aan u voor.

logo VUW

Volksuniversiteit Wageningen (VUW) is een non-profit organisatie die draait op een team van enthousiaste vrijwilligers samen met een professional. Jaarlijks stelt de Volksuniversiteit een eigentijds en laagdrempelig cursusprogramma samen voor (jong) volwassenen op het gebied van talen, kunst, muziek, cultuur, natuur, geschiedenis en zowel persoonlijke als praktische en creatieve ontwikkeling.

Volksuniversiteit Wageningen werd opgericht in 1970 en heeft sindsdien een vaste rol gekregen in het culturele leven van Wageningen en omgeving. Wageningen is uitgegroeid tot een universiteitsstad met een gemiddeld hoogopgeleide en jonge bevolking van vele nationaliteiten. De VUW heeft daar als ‘klein zusje’ van Wageningen University & Research (WUR) een eigen positie verworven waar het onderwijs betreft voor volwassenen.

Al sinds de oprichting onderhielden zij regelmatig goede contacten met andere volksuniversiteiten in het land. De afgelopen jaren werd het echter wel duidelijk dat er voor goed beleid in onvoorspelbare periodes meer behoefte is aan snelle structurele ondersteuning op juridisch en zakelijk gebied en aan meer onderling overleg. De ervaringen met Cultuurconnectie in het recente verleden geven het vertrouwen dat samengaan positief zal werken.

“Ons motto is: een leven lang leren omdat het leuk is! Samen zorgen we ervoor dat we een cursusprogramma kunnen aanbieden voor een betaalbare prijs dat uitgevoerd wordt door ervaren docenten.”

Cijfers

Het gemiddeld aantal inschrijvingen staat op 1.200 per jaar, leeftijden van deelnemers variëren maar op de taalcursussen en diverse workshops na zien zij het meest vijftigplussers. Het programma is voor een brede doelgroep en bevat jaarlijks ruim honderd activiteiten verdeeld over negen categorieën. De talen vormen de hoofdmoot met veertig cursussen in tien verschillende talen. Inmiddels hebben zij een inspirerende samenwerking opgebouwd met andere cultuurpartners zoals bblthk (Bibliotheek Wageningen), schouwburg, bioscopen, muziekgezelschappen en media waarbij bijzondere projecten ontstaan.

Het team

Volksuniversiteit Wageningen wordt georganiseerd door een meewerkend bestuur van maximaal tien enthousiaste vrijwilligers en een professionele cursus-coördinator/administrator parttime in dienst. Ze ontvangen geen structurele subsidie. De locaties voor de cursussen en workshops huren zij in en ze beschikken wel over een eigen kantoor.

Cursus Zelf je racefiets of mountainbike afstellen
Volksuniversiteit Wageningen

Volksuniversiteit Wageningen heeft veel verschillende cursussen en workshops om creatief of praktisch bezig te zijn. Zoals zelf je racefiets of mountainbike afstellen.