Winnaars iktoon-challenge in de spotlight

Iktoon was aanwezig bij de fotoshoot van de winnaars van de iktoon-challenge Open Up! De fotoshoots werden georganiseerd bij lidorganisaties Rozet in Arnhem en Cultuur Kwartier Sneek. Met dank voor het gebruik van deze prachtige locaties. Lees en bewonder.

Iktoon nodigde in 2021 iedereen in Nederland uit om (digitaal) creatief aan de slag te gaan met een creatieve challenge. Het thema was: Open Up! Na een lange periode van corona-maatregelen kwam met iedere versoepeling de vrijheid dichterbij. Massaal werden er kunstwerken getoond en ingezonden. De winnaars werden middels een fotoshoot nog eens in de spotlight gezet. Fotograaf Marcel de Bont maakte deze mooie fotoreportage.

Iktoon_Andre_Broens

André Broens

André Broens maakte 15 jaar geleden een ommezwaai van ict’er naar basisschoolleerkracht. Op school gebruikt hij vaak kunst om samen met de kinderen te werken. Hij startte met schilderen en pakte daarnaast ook tekenen op, maakte collages en begon met fotografie en filmen.

Het winnende project, het schilderij ‘Need a hug’ ontstond toen hij in de corona-periode enorm naar een knuffel verlangde. Op sociale media werd er positief op gereageerd, hij postte regelmatig het werk ook als reactie op anderen. Om iedereen die virtuele knuffel te geven.

Anni van Dal_iktoon

Anni van Dal

Anni is de enige kunstenaar binnen haar familie, maar creativiteit loopt als een rode draad door haar leven. Voorheen werkte ze in het onderwijs als intern begeleider en nu is ze fulltime kunstenaar. In 2018, studeerde zij af op de discipline schilderen, een kunstvorm die zij op haar eigen inventieve manier blijft voortzetten. Momenteel volgt zij de opleiding Mixed Media. Uit haar werken spreekt lef en het is dat wat haar kunst zo uniek maakt.

Haar winnend werk GO maakte zij tijdens de quaraintaine door de beperkingen van Covid-19. “Terwijl we nog niet mochten reizen in verband met de beperkingen door Covid-19, hield ik me juist bezig met dit thema. Terwijl ik in quarantaine zat, verzamelde ik koffers van familieleden en vrienden. Ik beschilderde zo’n twintig koffers van de landen die wij in het verleden hebben bezocht." Ook het filmpje monteerde en bewerkte ze zelf.

Nanna de Hullu_iktoon

Nanna de Hullu

Nanna is ervaringsdeskundige op het gebied van het leven met een aangeboren hartafwijking. Veel van haar schilderijen gaan direct of indirect over groei, ruimte in (mogen) nemen, ademen en leven. "De corona-periode was een tijd van inkeer, meer terugvallen op mijn boeddhistische beoefening, meer in de natuur zijn en elke dag een discipline om te schilderen. Ik viel meer samen met wie ik was. Mijn schilderijen werden krachtiger en losser."
Het thema Open Up! paste perfect bij deze periode. In het zelfportret 'My true nature' komt haar zoektocht terug of haar kwetsbaarheid ook haar kracht kan worden. "Bescheidenheid mag er ook zijn, ik treed weer naar buiten maar het hoeft niet met veel bombarie."

Vera Mulder_iktoon

Vera Mulder

De Friese Vera vond haar passie in een theateropleiding tot haar gezondheid roet in het eten gooide. In korte tijd veranderde haar hele leven en moest ze leren omgaan met chronische pijn en vermoeidheid. Tijdens een jarenlange zoektocht naar- en in zichzelf zocht zij naar mogelijkheden om te overleven en een nieuwe passie vinden. “Ik deel graag eerlijk en oprecht, omdat kwetsbaarheid de mooiste verhalen oplevert.” Ze ontwikkelde haar eigen website en vulde haar Instagram-account met kijkjes in haar leven liggend op bed of op de bank. Vera is een woordkunstenaar in lijf en leden.

Ivo Tilanus

De Amersfoortse Ivo Tilanus is al zijn hele leven met kunst bezig in welke vorm dan ook. Hij heeft wisselende periodes waarin hij gedichten schrijft, schildert, uit niets iets maakt of aan street art doet. Ooit begon hij aan de Pabo maar maakte deze opleiding niet af, ging in dienst en studeerde fysiotherapie. Na een studie rechten is hij uiteindelijk terecht gekomen als jurist binnen de jeugdzorg.

Ivo Tilanus_iktoon

Uit de kom!

“Het prijswinnende kunstwerk ‘Uit de kom!’ is een beeldend verhaal over hoe we eindelijk de vrijheid vinden, door uit onze ‘kom’ te springen en te zweven in vrijheid en de bedreigingen van deze tijd in veiligheid te aanschouwen. Zowel de kat als de vis bevinden zich niet in hun natuurlijke omgeving en buiten hun comfortzone, ze voelen zich hier niet senang bij. Misschien ook een beetje hoe ik mijzelf voelde tijdens de lockdown vorig jaar.”

Pascal Tan

Pascal Tan_iktoon

De Amsterdamse Pascal, in het dagelijks leven werkzaam als presentator, acteur en skater is nu ook een kunstenaar geworden. Kunst is voor hem dé manier om maatschappelijke constructen achter zich te laten en volledig in het moment te leven. Liefde voor het maken van collages ontstond al op de middelbare school.

“Mijn perfectionisme kan ik hierdoor loslaten. Gewoon beginnen met scheuren en plakken, haast intuïtief werken en dan kijk ik zelf nog met enige verbazing; wat is dit mooi geworden! Iets reproduceren lukt dan ook niet. Juist door het maken van fouten, vind je oplossingen die het werk maken.

Meer lezen over deze prijswinnaars en hun kunstwerken?

logo iktoon