(KL 010420)
De NOW biedt werkgevers een tegemoetkoming in de betaling van loonkosten indien voor een periode van 3 maanden in het tijdvak 1 maart tot en met 31 juli (4 maanden) sprake is van een acute terugval in de omzet van ten minste 20%. Als dit aan de hand is, wordt er (uiteindelijk, je krijgt namelijk eerst een voorschot) subsidie verleend over de loonsom van 1 maart tot en met 31 mei.
Geen loondoorbetalingsverplichting voor 0-urencontracten
Voor 0-urencontractanten geldt er geen doorbetalingsverplichting in tijden van de coronastop. Toch zijn er veel werkgevers die hebben aangegeven zich verantwoordelijk te voelen voor deze groep medewerkers.
Coulance voor 0-urencontractacten meenemen
De minister geeft werkgevers middels een coulance-regeling de mogelijkheid om ook het doorbetalen van 0-urenontractanten op te nemen in de totale loonsom voor de NOW. Dit wordt dan meegenomen in de te ontvangen NOW-tegemoetkoming. Dit doorbetalen van 0-urencontractanten is overigens niet verplicht.
Hoe bepaal je de arbeidsomvang van 0-urencontracten?
Voor medewerkers met een vaste arbeidsomvang weet je hoeveel loon ze ontvangen in de periode 1 maart tot en met 31 juli. Voor 0-urencontracten niet. Als je 0-urencontracten toch wilt meenemen in de totale loonsom, moet een arbeidsomvang worden gekozen. De NOW-regeling heeft hierover niet iets concreets vastgelegd. Werkgever kan aan een aantal manieren denken.
OPTIE 1 Referentieperiode als uitgangspunt
Om aanspraak te maken op de tegemoetkoming moet er een vergelijkingsperiode van 3 maanden worden gekozen om de omzetdaling mee aan te tonen. Deze klik je vast, als het ware. Deze ligt vóór 1 maart. Van deze periode weet je het gewerkte aantal uren van de medewerker met het 0-urencontract. Dit is het aantal uren dat je de medewerker doorbetaald en waarover je ook 1 op1 de tegemoetkoming ontvangt.
OPTIE 2 Gemiddelde van de afgelopen 12 of 6 maanden
Je neemt het gemiddelde van de afgelopen 12 (of 6) maanden van de 0-urencontractant. Het is mogelijk dat dit gemiddelde lager ligt dan de gewerkte aantal uren van de medewerker in de vastgeklikte 3-maanden referentieperiode. De tegemoetkoming in loonkosten wordt bepaald op basis van de gewerkte uren in de referentieperiode. In dit geval kan het dus zijn dat je minder loon aan de 0-urencontractant uitbetaalt dan dat je aan tegemoetkoming ontvangt. Dit verschil zal waarschijnlijk in de uiteindelijke beschikking zichtbaar worden.
OPTIE 3 December-Januari-Maart
In het arbeidsrecht kan een medewerker zich beroepen op het rechtsvermoeden van arbeid en arbeidsomvang. Er wordt dan gekeken naar het aantal uren dat een medewerker met een 0-urencontract de afgelopen 3 maanden heeft gewerkt. Ben je het als werkgever niet eens met het rechtsvermoeden, moet jij dit weerleggen. Voor het inschatten van de arbeidsomvang voor de NOW kan men aansluiten bij deze in het arbeidsrecht gebruikelijke 3 maanden. In dat geval kijk je naar het gemiddelde aantal uren in de maanden december, januari en februari.
Deze uitzonderlijke situatie als precedent?
De NOW is een noodmaatregel voor een situatie zonder weerga. Het maken van een inschatting van de arbeidsomvang van een medewerker met een 0-urencontract heeft nadrukkelijk niet als doel om een precedent te scheppen voor de arbeidsomvang. Hierover kan echter voor zowel werkgever als werknemer geen enkele rechtszekerheid worden gegeven.